Nog geen idee wat je dit jaar met Kerst gaat serveren? Dan loop je hopeloos achter op de gemiddelde Nederlandse thuiskok. Terwijl de meeste mensen nog aan de pepernoten moeten beginnen, hebben de echte fijnproevens hun meergangendiner vaak al maanden in de steigers staan. Van Franse klassiekers tot sous-vide experimenten: dit is hoe culinair Nederland de feestdagen aanpakt. Ben jij een van die mensen die op kerstavond nog snel een kant-en-klare carpaccio uit het schap grist? Dan behoor je duidelijk niet tot de doelgroep van het recente onderzoek van
Wat Schaft De Podcast en
Roger Bloem Marketing. Uit een peiling onder meer dan 300 fanatieke hobbykoks blijkt namelijk dat de Nederlandse fijnproever kerst uiterst serieus neemt. Voor de meesten is het kerstdiner hét moment om groots uit te pakken, mits het maar vers en ambachtelijk is.
De vroege vogels van het fornuis
Voor bijna de helft van de Nederlandse hobbykoks begint de kerstpret al in november. Maar er is een fanatieke kerngroep van 10% die zelfs de koffers van de zomervakantie nog niet heeft opgeborgen of de menukaart wordt al geschreven. Die voorbereiding is ook wel nodig, want bij meer dan de helft van de ondervraagden draait één gastheer of gastvrouw op voor een compleet meergangendiner voor gemiddeld zeven personen of meer. Met een budget van 20 tot 50 euro per persoon (en dan moeten de wijnflessen nog open) wordt er niet op een garnaal meer of minder gekeken.
Franse klassiekers met een moderne twist
Hoewel we massaal openstaan voor vernieuwing, 70% kookt elk jaar immers een volledig nieuw menu, blijven we qua stijl trouw aan de basis. De Franse keuken is met 60% nog altijd de onbetwiste favoriet. Voor de inspiratie vertrouwen we niet op snelle TikTok-filmpjes, maar grijpen we massaal (75%) naar het vertrouwde kookboek. Dit jaar willen we vooral uitblinken in visgerechten en technieken zoals sous-vide koken en het gebruik van de stoomoven.
Meer groen
De tijd van zware, ouderwetse luxe lijkt echter wel een beetje voorbij. De Nederlandse fijnproever hoeft die omstreden foie gras niet meer op het bord; ook grote bergen vlees maken vaker plaats voor groen. Ruim 60% serveert minstens één vegetarische gang en bij een kleine groep is zelfs het merendeel van het menu vega. Wat verder echt niet meer kan volgens de fijnproever? De 'luie' klassiekers zoals de kant-en-klare carpaccio en de afgezaagde garnalencocktail. Als ze het doen, doen ze het vers.
Wat leggen we onder de boom?
Wil je de hobbykok in je leven echt blij maken? Kom dan niet aanzetten met een willekeurige fles supermarktwijn of een overbodige avocadosnijder. Bovenaan het verlanglijstje staan kwalitatieve tools zoals een vlijmscherp mes, een microplane-rasp of een goede fles olijfolie. En dat
kookboek? Dat krijgen ze het liefst cadeau als ze de titel zelf hebben mogen uitkiezen. Zo weet je zeker dat de kerstgedachte ook in de keuken nog even voortduurt.