Ergens halverwege de Utrechtsestraat is er een nieuwe hotspot in town. Achter een zwarte gevel met ingetogen allure schuilt char.d: het nieuwe restaurant van chefs Dean Baker en Slava Nazaryan. Twee mannen met serieuze culinaire stambomen die besloten om hun gezamenlijke liefde voor vuur, rook en smaak tot kunstvorm te verheffen. Hier geen ingewikkelde tierelantijnen of poespas. Alles wat op tafel komt, is aangeraakt door de BBQ.
Bij char.d draait alles om dat zwarte lijntje van de barbecue. Dit is het subtiele randje dat vlees, vis of groente dat extra beetje magie bezorgd. Dean en Slava hebben hun moderne speeltuin uitgerust met een Kopa Grill Oven, waarmee ze roken, schroeien en langzaam garen alsof het niks is. Het resultaat zijn gelaagde smaken, diepe tonen en fenomenale gerechten.
Het interieur van char.d.
Dijk aan ervaring
De mannen hebben nogal wat ervaring, want ze stonden aan het roer in gerenommeerde Amsterdamse zaken als Izakaya, MOMO, The Duchess, Mr Porter, Helling 7 en Nela. Een rijtje wat bepaalde verwachtingen met zich meebrengt.
We trappen af met een oester, geserveerd met hun eigen hot sauce. Die is scherp, fris en net brutaal genoeg om de toon te zetten. De padron peppers zijn erna zijn altijd een heerlijke snack om de vingers bij af te liken en een goed voorbeeld van de char.d, waar deze zaak zijn naam aan te danken heeft.
Nu al een signature dish: de beef skewer.
Signature dish
Char.d is pas een paar weken open, maar ze hebben nu al een signature dish. Het spiesje, de beef skewer, van Japanse grill is perfect gegaard, met die lichte rooksensatie die je alleen krijgt als iemand echt weet wat ‘low and slow’ betekent. Ze zijn zo lekker, dat je spontaan zin krijgt om hier een avondje met vrienden te plannen om enkel en alleen deze spiesjes te bestellen.
Maar dan zou je de rest van de keuken tekort doen. De yellowtail met olijfolie en aubergine is zonder twijfel een ander hoogtepunt. Fris, romig, vol umami en wat ons betreft een must-have die laat zien dat deze keuken niet om brute kracht draait, maar om finesse. De prei met amandelen en romanesco-saus bewijst dat groente hier niet als bijzaak wordt gezien, maar als volwaardig canvas voor hun creativiteit.
Dan komt het serieuze werk: kip met bruine boter en misosaus, geserveerd met friet waar parmezaan overheen geschaafd wordt alsof het goudstof is. Ook top is die giga gamba, een monsterlijk lekker beest waarvan je meteen wil weten waar hij vandaan komt. Of wat te denken van de chicken? Holy moly jongens, dit is wat je wil als je ergens gaat
eten. Elk gerecht is een ode aan de BBQ, maar met een verfijning die je zelden tegenkomt in dit genre.
Fijne ambiance
In de tussentijd worden er op de achtergrond lekkere houseplaten gedraaid. Niet zo hard dat je moet schreeuwen om elkaar te verstaan, maar genoeg om te dienen als een lekkere ambiance versterker. De sfeer is intiem, het interieur warm. Hoewel ze hebben gewerkt bij zaken als MOMO en Nela, zetten ze bij char.d een heel ander sfeertje neer. Dit is een plek waar je wil blijven tot de laatste fles wijn leeg is. Voor de zoetekauw hebben we ook nog uitstekend nieuws, want het wentelteefje van briochebrood met witte chocolade is een afsluiter om van te watertanden.
100% aanrader
Zo kunnen we met char.d een nieuw lievelingsrestaurant aan ons lijstje toevoegen, want dit is echt waanzinnig goed. Gezellige bediening, fijne sfeer en eten van topkwaliteit. Elke liefhebber van goede restaurants, zou zichzelf een avondje bij char.d moeten gunnen.
Meer info of reserveren? Check
chard-restaurant.comGallery