Google maakt doorbraak met de Willow-chip en rekent straks een miljard jaar weg in 5 minuten

10 dec 2024, 12:00 Tech
e897e6e6 google quantum computing chip

Technologie blijft ons keer op keer verbazen, maar dit keer heeft Google het wel héél bont gemaakt. Met de nieuwe Willow-chip zet het techbedrijf quantumcomputing op een heel ander niveau. Vijf minuten. Zó kort heeft deze chip nodig om een berekening te doen waar een klassieke supercomputer een dikke miljard jaar over zou doen.

Willow chip

Wat maakt die Willow-chip zo bijzonder? Nou, in plaats van de gebruikelijke bits die 0 of 1 kunnen zijn, werkt de chip met ‘qubits’. Die kunnen 0, 1 én allebei tegelijk zijn. Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook, maar goed, we zijn ook geen natuurkundigen. Maar het komt erop neer dat de chip dankzij 105 qubits krankzinnig veel rekencapaciteit heeft. Waar oudere quantumchips nog sneller van slag raakten dan en verhitte laptop, heeft Google dat probleem nu deels opgelost met iets wat klinkt als een soort spirituele voodoo: foutcorrectie. Met elke nieuwe qubit wordt de chip juist stabieler.]

De ‘Bitcoin-killer’

Natuurlijk duikt bij elke quantumdoorbraak dezelfde vraag op: Is Bitcoin nog veilig? De beveiliging van Bitcoin leunt namelijk op encryptie die normaal gesproken niet te kraken is. Maar ja, dat 'normaal gesproken' geldt dus niet meer als je een quantumchip hebt die rekensommen maakt alsof het rekenles in groep 3 is. Moeten we ons zorgen maken? Voorlopig niet. De Willow-chip heeft 105 qubits, terwijl er volgens experts minstens 13 miljoen qubits nodig zijn om de Bitcoin-beveiliging te kraken. Je cryptowallet is dus voorlopig nog veilig. Maar wees gerust, als het moment daar is, weet Elon Musk het natuurlijk als eerste.

Moeten we bang zijn dat Google met deze chip de wereld overneemt? Voorlopig niet. De Willow-chip is een wonder der technologie, maar nog lang niet geschikt voor de commerciële wereld. Het is meer een wetenschappelijke showcase dan een tool om je Netflix-algoritme leuker te maken.

e897e6e6 google quantum computing chip
Delen met
Ook interessant