Complete chaos en noodtoestand in Ecuador na gevangenis ontsnapping van drugsbaron

Trammelant in Ecuador, want daar is een grote drugsbaron uit de gevangenis ontsnapt. Het zorgt ervoor dat het land compleet op z’n kop staat. De 44-jarige Adolfo ‘Fito’ Macias is spoorloos en duizenden autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land zijn bezig met een klopjacht op een van de meest gezochte criminelen van het continent. President Daniel Noboa heeft zelfs de noodtoestand heeft uitgeroepen. We praten je even bij. 

Noodtoestand

Het is al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land dat een wens zou mogen doen als Peru en Colombia vrouwelijk waren geweest. Nu is weer een nieuwe hoogte (of diepte)punt bereikt, nadat drugscrimineel Fito zondag wist te ontsnappen uit zijn cel in havenstad Guayaquil.

President van Ecuador Daniel Noboa heeft daarop de noodtoestand uitgeroepen. Fito is de leider van de Los Choneros, een van de grootste drugskartels in Ecuador. Waarom Fito vastzat? Hij stond aan het hoofd van de criminele organisatie en moest 34 jaar brommen voor drugshandel en moord. Zijn organisatie was ook gelinkt aan het Mexicaanse Sinaloa-kartel en dat was ook niet bepaald bevoordelijk voor eventuele strafvermindering. Nu hij weer buiten rondloopt en de touwtjes van zijn kartel in handen heeft, antwoord de president met een noodtoestand inclusief avondklok voor de komende twee maanden. Ook stelt de noodtoestand het leger in staat om volledige controle in gevangenissen over te nemen. Dat komt nu wel goed van pas, want de Ecuadoraanse overheid verdenkt de bewakers van Fito medeplichtig te zijn geweest aan zijn ontsnapping. Het zorgt voor bizarre beelden.

Fito

Fito zat sinds 2011 vast, maar hij werd pas tot de leider van de Los Choneros benoemd na de moord op voormalig leider Jorge Luis Zambrano González aka Rasquiña, in 2020. Het is overigens niet de eerste keer dat de bendeleider uit de gevangenis is ontsnapt: in februari 2013 ontsnapte hij uit La Roca, een zwaar beveiligde gevangenis in het beruchte Gevangeniscomplex van Guayas. Toen kreeg de beste man ook al hulp, zo ontsnapte hij samen met zeventien anderen en was hij maandenlang voortvluchtig. Uiteindelijk werd hij na een halfjaar toch weer in de kraag gevat en vastgezet.

Hard tegen hard

Fito is ook gelinkt aan een recentere politieke moord. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van het land vorig jaar augustus werd kandidaat Fernando Villavicencio, die zich uitsprak tegen de machtige drugskartels, vermoord in de hoofdstad Quito. Dagen voor zijn dood zei hij dat hij en zijn team werden bedreigd door Fito en de Los Choneros. Als ‘antwoord’ op de maatregelen van de president verschijnen op social media kanalen als X nu filmpjes waarin overheidsfunctionarissen onder schot worden gehouden. Het gaat er op z’n zachts gezegd nogal grimmig aan toe, daar in Equador. We zouden ‘m even overslaan, mocht je toevallig bezig zijn met een Zuid-Amerikaans backpack-avontuur.

Bloedbad

Het probleem ligt bij de regering, die zijn niet in staat om de georganiseerde misdaad in toom te houden. Het land heeft momenteel een van de hoogste moordcijfers in Latijns-Amerika. Experts en politici wijten de plaag gedeeltelijk aan de strijd van bendes om macht, vooral na de dood van Rasquiña van Los Choneros. De kartels hebben in de afgelopen jaren ook veel macht gegrepen, waarbij ze hebben geprofiteerd van de zwakke binnenlandse economie. Aan het begin van 2024 verklaarde president Noboa dat hij van plan is een referendum te houden om de veiligheidsmaatregelen in Ecuador aan te scherpen, waaronder het verlengen van gevangenisstraffen voor ernstige misdrijven. Hieronder nog wat beelden van de huidige toestand in Ecuador. Meer context hier en hier.

Reageer op artikel:
Complete chaos en noodtoestand in Ecuador na gevangenis ontsnapping van drugsbaron
Sluiten