Mogelijk in 2019 al een F1 Grand Prix in Assen

Redactie 26 jan 2018 Entertainment

Het is al een tijdje bekend dat Nederland graag weer een Grand Prix naar ons land wil halen. Geruchten gingen onder meer dat Zandvoort, Almere en Rotterdam een F1-race willen organiseren, maar de belangrijkste gegadigde lijkt het TT Circuit van Assen. Zeker nu F1-racedirecteur Charlie Whiting het circuit een positieve beoordeling heeft gegeven.

De directeur bezocht onlangs het circuit waar al decennialang de TT van Assen wordt georganiseerd. Volgens circuitdirecteur Arjan Bos was de racedirecteur onder de indruk van het circuit en de hoge staat van onderhoud. Wil er een Grand Prix georganiseerd kunnen worden, dan is een zogeheten Grade 1-beoordeling verplicht. Assen lijkt daarin goede zaken te hebben gedaan.

Directeur Arjan Bos: “De veranderingen die we moeten doorvoeren zijn in een paar maanden geregeld. Dat is een beetje werk aan de curbstones en een stuk vangrail. Dat is goed te doen en in een paar maanden te realiseren.”

50/50

Mocht de volgende stap worden gezet, dan kan er worden gedacht aan de fee die betaald moet worden. “We weten niet hoe hoog die is, maar we horen rond de 20 miljoen euro. Dan is de vraag: is dat op te brengen? En wie gaat die fee betalen? Het uiteindelijke doel is dan om een plek op de kalender te krijgen. Wat de kans daarop is? In het begin dacht ik 10 procent, nu denk ik fiftyfifty,” aldus de circuitdirecteur.

Daarbij wordt 2019 of 2020 al genoemd als mogelijkheid voor een F1-race in Assen. Dat is waarschijnlijk wel erg optimistisch, want er zijn meerdere partijen die hier een groen lampje voor moeten aanzetten. Formula One Management (FOM) is bijvoorbeeld zo’n partij die akkoord moet gaan.

Het zou toch wat zijn zeg! In de jaren’80 werd de laatste GP op Nederlandse bodem gereden, toen Niki Lauda in zijn McLaren de zege pakte op Circuit Zandvoort. Er zijn echter meer landen die een Grand Prix willen organiseren. Zo zou Denemarken via een stratencircuit in Kopenhagen een GP naar hun land willen halen. Zij hebben met Kevin Magnussen ook een Deen op een F1-stoeltje zitten, maar wat dat betreft zitten wij met Max Verstappen een stuk beter. We houden hoop! Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foto: ttcircuit.com

Reageer op artikel:
Mogelijk in 2019 al een F1 Grand Prix in Assen
Sluiten