Zombie drug bezorgt de Verenigde Staten een serieus probleem

13 apr 2023, 12:00 Entertainment
depositphotos 78660078 xl 1
Eigenlijk snapt niemand nog precies hoe illegaal het nu is, maar als je graag ieder weekend je neus poedert, word je niet echt tegengehouden. Bij feestjes als Thuishaven staat driekwart van het publiek te kaakschaatsen en je kunt geen park door zonder dat de geur van ganja je neusklieren prikkelt. Allemaal prima. Lekker doen. Maar in Amerika moet je een beetje oppassen met de verdovende middelen die je tot je neemt.
Daar zit het Witte Huis serieus in zijn maag met de zombie drug . Die heeft volgens hen “een verwoestende impact op de samenleving.”

Zombie drug

De drug heet natuurlijk niet echt zombie drug. Dat is de bijnaam die ze hebben bedacht door wat het met je doet. Klinkt lekker. Maar eigenlijk heet de drug xylazine. Ja, dat klinkt natuurlijk minder. Xylazine werd ooit bedacht om vee mee te verdoven. Iemand bedacht dus dat het misschien ook wel lachen zou zijn om dat gewoon zelf te nemen.
De high van de zombie duurt veel langer dan bij veel andere drugs. Daarom wordt het vaak gemixt met vaker gebruikte middelen. Dat is meestal fentanyl, een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine. Ofwel: heftig spul. Dat moet je niet zomaar voor de lol nemen. Doen ze in Amerika dus wel. Eindstand: een enorm landelijk verslavingsprobleem.

Dodelijk

We zullen jullie even vervelen met cijfers. Ze zijn namelijk te schokkend om zomaar weg te laten. Tussen augustus 2021 en augustus 2022 overleden in de VS meer dan 70.000 mensen door een overdosis xylazine. Dat is vier keer meer dan voor de coronapandemie. Anne Milgram, hoofd van de Amerikaanse drugsautoriteit DEA, stelt dat Amerika sowieso in de grootste drugscrisis van het land ooit zit. “En xylazine maakt die nog fataler.”
Een reden waarom het zo populair is, is omdat het goedkoper is dan normale fentanyl. Als je het mengt tot de zombie drug, betaal je ineens nog maar de helft. Dat klinkt ons Nederlanders natuurlijk als muziek in de oren, en zo dachten de drugsverslaafden daar ook.
En die term ‘zombie drug’ is natuurlijk ook niet zomaar bedacht. Je gaat er een beetje namelijk uitzien als een zombie. April Tabor was verslaafd en vertelt: “De wonden op mijn handen waren bloederig, opgezwollen en leken op verkoold vlees.” Ze ziet de toekomst ook somber in. “De overheid kon het al niet aan toen het alleen nog maar pijnstillers waren, dus ze zullen ook nu alleen maar achter de feiten aan blijven lopen. Ik kan alleen maar hopen dat we het tij keren als we mensen bewust maken van dit gevaar.”
Delen met
Ook interessant