Van coronacrisis naar zaadcrisis: de wereldwijde spermaproductie neemt af

17 nov 2022, 12:00 Entertainment
deon black fgrxnwierx4 unsplash
Een zaadlozing. We voelen ons op ons aller mannelijkst als deze prestatie geleverd wordt. De optimale frequentie hiervoor is eens per twee à drie dagen. Hierbij komen miljoenen zwemmertjes vrij die jouw lichaam met een hoge vaart verlaten. Maar dan moet je wel een goede spermaproductie hebben. En laat dat nou net hetgeen zijn wat wereldwijd afneemt. Krijgen we nou te maken met een zaadcrisis?
Onderzoekers vrezen dat we een omslagpunt naderen. De spermaproductie van mannen wereldwijd gaat namelijk sneller achteruit dan zij al dachten. Dit betekent dus dat de vruchtbaarheid van de meerderheid van de mannen in gevaar is. Dat moeten we niet hebben. Ook al hebben we misschien een beetje last van overbevolking op onze aardkloot. Dit is ook niet helemaal de bedoeling, toch?

Spermaconcentratie

Uit een onderzoek in 2017 bleek dat het aantal zaadcellen bij westerse mannen in een enkele zaadlozing tussen 1973 en 2011 met meer dan 50% was gedaald. Dezelfde onderzoekers keken wat er de laatste tien jaar is gebeurd. Daarvoor namen ze meerdere studies over sperma onder de loep.
Wat daaruit bleek? De gemiddelde spermaconcentratie tussen 1973 en 2018 daalde van 101 miljoen zaadcellen tot 49 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat is een flinke daling. En die afname is jaarlijks alleen maar aan het versnellen.

Zaadcrisis

Volgens hoofdonderzoeker Hagai Levine aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem is er sprake van een wereldwijde zaadcrisis. En die crisis moeten we volgens hem nu aanpakken, voordat we een omslagpunten bereiken die misschien niet meer omkeerbaar is. Shit. Dit klinkt niet best.
Een spermaconcentratie van 49 miljoen zaadcellen per milliliter komt dicht in de buurt van een gevaarlijk punt. Bij een spermaconcentratie onder de 40 miljoen zaadcellen per milliliter, komt de vruchtbaarheid in gevaar. Steeds meer mannen zullen onder deze drempel van 40 miljoen komen, denkt Levine.

Kinderwens

Tijdens de studie is er niet gekeken naar de kwaliteit van het sperma en naar wat de afname veroorzaakt. Maar voor dat laatste bestaan er natuurlijk al een heleboel theorieën. Veel deskundigen zijn het erover eens dat factoren als roken, drinken, obesitas en slechte voeding een negatieve uitwerking hebben op de zaadproductie.
Als je een grote kinderwens hebt, moet je nog maar eens extra goed nadenken voordat je weer een nieuwe peuk opsteekt, biertje achterover klapt of een dikke cheeseburger naar binnen werkt. Maar voor nu eerst nog maar even No Nut November zien te overleven, toch?
Delen met
Ook interessant