Ja hoor, het is zover: de Ivy League duikt nu ook in de wereld van Queen B. Yale University, bekend van de grote denkers en het ietsje te dure collegegeld, introduceert in het voorjaar van 2025 een gloednieuw vak genaamd Beyoncé Makes History: Black Radical Tradition, History, Culture, Theory & Politics through Music. Een hele mond vol, maar we kunnen Beyoncé ook niet als minder omschrijven natuurlijk.
Professor Daphne Brooks, specialist in African American Studies en een zelfverklaarde Beyoncé-expert, gaat de leiding nemen over deze cursus. Het doel? De impact van Beyoncé op de zwarte feministische theorie, cultuur en zelfs de politiek. Wat moeten de studenten daarvoor doen? Ze zullen diep in Beyoncé’s oeuvre duiken, van haar baanbrekende Beyoncé album uit 2013 tot haar nieuwste werk Cowboy Carter uit 2024. En natuurlijk hoort daar het analyseren van haar iconische videoclips, concertfilms, en kledingkeuzes bij. Een ‘serieuzere’ blik op haar bekende Single Ladies-move zit er dus ook dik in.
Blijkbaar is deze Beyoncé-manie niet zomaar ontstaan. Brooks heeft eerder aan Princeton een soortgelijke cursus gegeven en die zat binnen de kortste keren (uiteraard) bomvol. Misschien dachten de studenten dat Queen B ook daadwerkelijk even langs zou komen. “Dit is hét moment om Beyoncé te onderwijzen,” zegt ze. Beyoncé is namelijk niet alleen een entertainer, maar ze is ook culturele kracht, een levend kunstwerk, en een toonbeeld van Black pride en feminisme. In haar nummers verwerkt de popster ook de geschiedenis door, zoals in Flawless.
Natuurlijk blijft Yale niet achter op de trend van popculturele studies. Andere universiteiten hebben immers al vakken over Taylor Swift en Lady Gaga. Maar waar Swift vooral over exen zingt, maakt Beyoncé serieuze statements over identiteit, politiek en cultuur.
En alsof het nog niet exclusief genoeg is, krijgen studenten de kans om hun lessen door te brengen tussen de oude boeken in Yale’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library. Daar lezen ze naast Beyoncé ook teksten van Afro-Amerikaanse intellectuelen zoals Toni Morrison en Frederick Douglass.