We bevinden ons in barre tijden: het wordt kouder, de dagen zijn korter en er schijnt een virus ons land nog altijd in zijn greep te houden. Genoeg redenen dus om het er af en toe goed van te nemen. Gepaard met bijvoorbeeld een goede fles wijn met daarbij een aantal heerlijke kazen, is een ideale manier om lekker even te genieten. Nou goed nieuws stelletje smikkelberen, ook de wetenschap staat aan jullie kant.
Onderzoekers van Iowa State University hebben het eerste grootschalige rapport opgesteld waarin wordt vastgesteld dat bepaalde voedingsmiddelen succesvol zijn in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Waaronder dus wijn en kaas.
Volgens deze nieuwe resultaten zijn een glas pinot noir en een plakje roquefort zowel voor je genot een perfecte combinatie, als voor het behoud van de cognitieve gezondheid op middelbare en hoge leeftijd.
In het onderzoeksartikel gepubliceerd in de Journal of Alzheimer's Disease, meldt Study Finds dat 1.787 volwassenen tussen 46 en 77 jaar oud in het Verenigd Koninkrijk tussen 2006-2010 de basislijn Fluid Intelligence Tests hebben voltooid, om vervolgens in 2012-2013 en 2015-2016 weer testen te ondergaan. Deze examens hielpen onderzoekers hun cognitieve functie te meten en te volgen.
Bij alle drie de testen werden de deelnemers ook ondervraagd over hun eet- en drinkgedrag. Vooral kaas kwam naar voren als het beste voedsel ter bescherming tegen de progressieve hersenziekte en andere leeftijdsgerelateerde cognitieve problemen.
Dagelijkse glazen rode wijn en een wekelijkse maaltijd met lam bleken ook gunstig te zijn voor de mentale vermogens. Overmatige consumptie van zout verhoogt echter het risico bij mensen die vatbaar zijn voor de ziekte van Alzheimer.
“Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat het verantwoord eten van kaas en het dagelijks drinken van rode wijn niet alleen goed zijn om ons te helpen omgaan met onze huidige COVID-19-pandemie, maar misschien ook om het hoofd te bieden aan een steeds complexere wereld die nooit lijkt te vertragen," aldus hoofdonderzoeker Auriel Willette in een universitair persbericht.