De kans is groot dat je wel eens hebt gelezen over een VPN . Steeds meer Nederlanders maken er gebruik van en op televisie zie je tegenwoordig zelfs reclames voor VPN. Maar wat is het eigenlijk? Waar wordt een VPN voor gebruikt? En heb je er zelf een nodig?
De afkorting ‘VPN’ staat voor Virtual Private Network. Dat is een extra beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en het wereldwijde net. Zie het als een soort tunnel waar data doorheen wordt gestuurd. Alle data die er door gaat, wordt versleuteld. En dat is handig, want dan kunnen kwaadwillenden moeilijker meekijken op het netwerk. Zouden ze in theorie data aftappen, dan is het een onleesbare brij aan code.
Een VPN leent ook een IP-adres uit. Daardoor lijkt het net alsof de gebruiker iemand anders is, die vanaf een andere locatie internet. Het IP-adres is immers een soort huisadres waarmee de locatie bij benadering achterhaald kan worden. Wie een VPN gebruikt, is een stuk lastiger te traceren.
De meeste mensen gebruiken een VPN omdat ze een betere beveiliging van hun netwerk en apparatuur willen. Ze willen cybercriminelen geen kans geven om waardevolle data af te tappen of om ze te kunnen oplichten. Met een betaalde VPN verbeter je je online veiligheid snel en met grote stappen.
Ongetwijfeld dat je wel eens een gratis hotspot hebt gebruikt. Dit zijn openbare netwerken waarmee je gratis kunt internetten. Erg handig als je zelf slecht bereik hebt op 3G of 4G, of helemaal geen mobiel internet hebt. Bovendien is het gratis, en alles wat gratis is, is voor veel mensen aantrekkelijk.
De data die over een openbaar netwerk wordt verstuurd, wordt niet versleuteld. Daardoor ben je kwetsbaar voor cybercriminelen: gegevens kunnen worden gelezen en aangepast. Om nog een stapje verder te gaan: sommige cybercriminelen zetten nepnetwerken op die zich voordoen als legitieme gratis hotspots. Het lijkt alsof je gewoon verbinding maakt met een normale hotspot, maar eigenlijk loop je rechtstreeks in de armen van gehaaide criminelen, die uit zijn op je bankgegevens of je inloggegevens van sociale media. Daarom is het dus belangrijk een VPN te gebruiken.
Met een VPN kun je ook om censuur heen werken. In China is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de belangrijkste sociale media-platformen (zoals Facebook en Twitter) te gebruiken. Ook het bekijken van een filmpje op YouTube of het sturen van een e-mailtje met Gmail is er niet mogelijk.
Wanneer je een VPN gebruikt, krijg je een IP-adres uit een ander land dan China. Daardoor kun je de sociale mediaplatformen en andere diensten wel bereiken en gebruiken. Net alsof je gewoon inlogt vanuit Nederland. Let wel op: in sommige landen is het gebruik van een VPN verboden en zelfs strafbaar. Zoek dat dus eerst even uit.
Heb je zo’n beetje alle films en series op de Nederlandse Netflix gezien? Kijk dan eens rond bij de buitenlandse bibliotheken van Netflix. Denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse aanbod, waar je veel nieuwe films en series zult vinden. Of aan het aanbod in India, voor als je gek bent op Bollywood-films.
Om het aanbod te zien te krijgen, maak je verbinding met een VPN in het door jou gewenste land en open je de applicatie van de streamingdienst opnieuw. Kortom: met een VPN internet je niet alleen met meer aandacht voor je privacy, en verbeter je niet alleen je online veiligheid, maar internet je ook een stuk vrijer. Daarom is een betaalde VPN een goede investering.