Het coronatijdperk heeft heel wat sectoren heel veel pijn gedaan, maar de branche die er het meest onder te lijden heeft is de festival- en clubscene. Die wachten immers nog steeds op een heropening. De overheid stapelt fout op fout waar de festival- en clubscene de dupe van is. Zaterdag 21 augustus wordt er via 'Unmute Us!' een protestmars georganiseerd in vijf verschillende steden die pleit voor openstelling van festivals en evenementen. De
clubs en festivals zijn al sinds maart 2020 potdicht. Daar hebben we tot op zekere hoogte absoluut begrip voor. Het was dan ook bijzonder verrassend dat eind juni bekend werd gemaakt dat alle beperkingen eraf gingen en we opeens weer mochten dansen in clubs en festivals. Totdat bleek dat het Testen voor Toegang systeem faalde, de besmettingen in razend tempo weer opliepen en na twee weken alles weer op slot werd gegooid.
Even later besloot het kabinet dat evenementen tot maximaal 750 bezoekers georganiseerd mochten worden. Terwijl vorige week doodleuk werd besloten de Grand Prix van Zandvoort a 70.000 bezoekers per dag wél weer door mocht gaan. Snap jij het nog?
'Unmute Us'
Via de protestmars ‘Unmute Us!’ zal de evenementenbranche en bezoekers aanstaande zaterdag in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Utrecht demonstreren om hun onbegrip te uiten over het niet te volgen kabinetsbeleid. Boodschap: ‘Stop de willekeur! Wij eisen dat per 1 september 2021 evenementen weer plaatsvinden met volledige capaciteit.’ De ‘Unmute Us’ beweging is voortgekomen uit de dancefestivals, maar in een paar dagen heeft de volledige evenementensector en haar bezoekers zich achter de organisatie geschaard. Ze willen wel duidelijk maken dat ze volledig voor het doorgaan van de grootschalige sportevenementen zijn, maar vindt dat er een einde moet komen aan het meten met twee maten. En daar staan wij volledig achter.
In Nederland stevenen we af op een vaccinatiegraad van 85% van de volwassenen en iedereen die dat wil kan vanaf 1 september gevaccineerd zijn. Als het met deze cijfers al niet kan, wanneer zouden de festivals dan wel weer open moeten gaan? Terwijl Nederland een van de grootste spelers is in de internationale evenementenbranche, daar staan we nu achteraan. Dat, terwijl in België (met nagenoeg dezelfde cijfers) weer evenementen tot 75.000 bezoekers zijn toegestaan. Dit nota bene op basis van de resultaten van de Fieldlab onderzoeken die in Nederland zijn gehouden. Waarom kan het een paar kilometer verderop wel, en hier niet? Ook in het andere landen gaat het prima.
Exit Festival ontving 180.000 bezoekers waar de Servische gezondheidsautoriteit géén
corona-uitbraak heeft geconstateerd. In de VS werd Lollapalooza georganiseerd, waar 385.000 bezoekers op afkwamen. Slechts 285 mensen (0,05%) liepen een besmetting op.
De Nederlandse overheid heeft eind juni keihard gefaald. Van Dansen met Janssen tot een verruiming van de door Fieldlab geadviseerde 24 uur testen voor toegang naar 40 uur, een lage vaccinatiegraad onder jongeren én een opkomende Delta-variant. Echter bovenstaande buitenlandse evenementen vonden plaats tijdens de Delta-variant, er wordt nu wel goed gecommuniceerd over de inwerktijd van het Janssen-vaccin, er wordt 24 uur testen gehanteerd én de vaccinatiegraad onder jongeren is exponentieel gestegen.
Actie
Dus is het nu tijd voor actie. Daarom gaan organisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties en bezoekers zaterdag massaal de straat op, met één duidelijke boodschap: ‘Houd ons niet langer aan het lijntje!’ Vanaf 1 september moeten alle festivals en evenementen op volle capaciteit weer open, inmiddels heeft het kabinet geen valide argumenten meer om dit te weigeren. Vanaf 14:00 uur wordt in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam de ‘Unmute Us!’ protestmars gelopen. Voor looproutes, meer informatie en aanmeldingen:
www.unmute-us.nl