Anders dan wat de samenleving doet geloven, rampetampen Nederlands niet twee keer in de week, maar doen we het maar drie keer per maand. Waarom hebben we niet vaker seks? En is het erg? NU.nl ging op onderzoek uit en kwam met een aantal leuke conclusies. Kenniscentrum Rutgers deed onderzoek onder liefst 17.000 volwassen Nederlanders naar hun seksuele gezondheid. Met als opvallendste uitkomt: Nederlanders blijken gemiddeld niet meer dan drie keer per maand seks te hebben.
Vaker seks is niet haalbaar
Hoe wel dit nieuws op de redactie voor een ware schok kwam, was het voor seksuoloog Eveline Stallaart geen verrassing. Ze adviseert haar patiënten zelf ook zo'n drie keer per maand seks. Wij adviseren dan weer om je vriendin niet naar Eveline te sturen.
"Dat is geen keiharde regel die ik opstel, hoor. Men moet doen waar ze zich goed bij voelen. Daarnaast moet je ook niet te veel waarde hechten aan al die mensen die zeggen dat ze twee keer per week seks hebben. Meestal maken ze het mooier dan het is."
Kwaliteit over kwantiteit
Ondanks dat er niet zo vaak van bil wordt gegaan als we hadden gedacht, zijn Nederlands wel behoorlijk tevreden over de kwaliteit van de seks die ze hebben. Dat is natuurlijk ook wat waard.
Kwantiteit is minder belangrijk, meent Rik van Lunsen, seksuoloog van het AMC in Amsterdam. "Vrouwen hebben alleen nog maar seks als ze ook echt zin hebben en willen. Daarnaast lijken wij het allemaal zo ontzettend druk te hebben in ons leven en zijn er veel afleidingen. Dan schiet seks er nog weleens bij in."
Social media: een belangrijke factor
Juist, de hamvraag: waarom hebben we dan zo weinig seks? Een belangrijke reden hiervoor is social media, zo constateert Eveline Stallaart. "We zijn meer bezig met ons leven op sociale media dan met elkaar. Men gaat nog snel eventjes voor het slapen op hun telefoon en om vervolgens direct te gaan slapen. Intiem contact schiet er dan gewoon bij in." Dat is wel zorgelijk volgens Eveline, want "seks is de lijm van je relatie dus als dat er niet is, valt een relatie snel uit elkaar."
Maar social media kan ook juist helpen om het krik-ratio omhoog te krijgen, zo stelt Marcia Chong. De auteur van het boek
Dokter Date ziet juist dat social media,
websites en datingsapps het gemiddelde aantal keer wippen per maand omhoog haalt. Mensen die alleen zijn en graag contact willen, kunnen op bijvoorbeeld Tinder een avond lang honderden personen bekijken en afwachten of ze een match hebben. Als je maar lang genoeg blijft vissen, heb je vanzelf beet."
Rik van Lunsen, seksuoloog van het AMC in Amsterdam ziet dat anders: "De invloed van sociale media op seksueel gedrag wordt overschat. Meer dan 90 procent heeft nog altijd seks met zijn of haar partner, terwijl ze ook op sociale media zitten. Het wordt vooral gebruikt als contactmedium om potentiële partners te vinden, bijvoorbeeld om wat te gaan drinken, en minder voor seksafspraken."
Negatieve ervaringen
Nog een reden waarom Nederlanders minder seks hebben dat werd gedacht, kan de invloed van negatieve ervaringen met seks zijn. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de mannen genieten van seks, bij de vrouw is dat slechts 75 procent. We hebben dus nog een lange weg te gaan als het gaat om het verwennen van onze tegenspeelster.
Volgens Van Lunsen komt die negatieve ervaring met seks doordat ze er te vroeg aan beginnen. "Ze denken dat ze aan bepaalde verwachtingen moeten voldoen en zodoende zijn ze niet ontspannen tijdens de gemeenschap. Dan zorgt de penetratie voor pijn, waardoor ze het een volgende keer minder snel weer zullen doen."
Stallaart heeft nog een gouden tip: "Doe vooral wat je fijn vindt, maar hou het bij je eigen geluk."