Slagen met vlag en wimpel

26 mrt 2021, 7:00 Entertainment
ezgifcom webp to jpg 25

Vorig jaar was een jaar om snel te vergeten. Avondjes stappen gingen de prullenbak in. Om de haverklap werd het ene festival na het andere afgelast. Zo ook Koningsdag, dat ging als een nachtkaars uit. De markten werden opgedoekt. Nederland was even niet meer oranje. Maar dit jaar kan dat anders zijn. Er wordt opgeroepen om dit jaar massaal de Nederlandse vlag uit te hangen tijdens Koningsdag. Dit om het toch een beetje te vieren en saamhorigheid te tonen in deze tijden. Dan heb je wel een Nederlandse vlag nodig, horen we je denken, om te slagen met vlag en wimpel.

Massaal te vlaggen

Ook dit jaar zulle de meeste Koningsdag-festiviteiten online zijn. Diverse partijen roepen op om dit jaar met Koningsdag massaal te vlaggen. Zo willen ze dat extra beetje verbondenheid creëren. Maar wat zijn de regels precies? Wanneer mag je überhaupt de vlag uithangen? En wanneer mag de vlaggenstok met vlag en wimpel erbij en wanneer moet de vlag halfstok? Wij hebben het even uitgezocht voor je.

Koning Willie

Nederland kent geen wettelijke regels voor het hangen van de vlag. Je mag als burger, bedrijf of organisatie vlaggen wanneer je maar wilt. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Dus wanneer je denkt, nu wil ik even Nederland in het zonnetje zetten, hang die vlag dan maar lekker uit. Sommige mensen hebben ook nog een oranje wimpel voor aan de vlag. Deze mag maar een paar keer per jaar wapperen. Dit geldt voor Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje. Wij hebben elke dag zin om Lucky-tv held Willie te kijken, dan hangen we meteen die vlag met wimpel op. Goede reden toch?

Geschiedenis van de Nederlandse vlag

Mocht je je nou afvragen wanneer je de Nederlandse vlag ophangt, hoe is die eigenlijk ooit onstaan. Dan hebben wij het antwoord voor je. Zoals iedereen weet bestaat de vlag uit drie horizontale banen, in vermiljoenrood, helderwit en kobaltblauw. Deze kleuren zijn officieel bepaald door koningin Wilhelmina in 1937. Hier is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan. Want wat blijkt nou. Willem van Oranje zou de Nederlandse vlag in 1572 hebben ingevoerd toen hij tijdens de 80-jarige oorlog stadhouder van Zeeland en Holland werd. Het rood van de vlag was toen oranje door zijn afkomst. Er zijn verschillende verklaringen waarom het oranje ‘rood’ is geworden. Dit had misschien te maken met gebrek aan oranje kleurstof, verkleuring van het oranje of politieke statements van tegenstanders van het Oranje-huis. Daarnaast was er waarschijnlijk een praktische reden: schepen op zee of legers bij veldslagen waren vroeger duidelijker herkenbaar met de kleur rood. Weer wat geleerd vandaag.

14034366140 da2a4c1214 b
Foto: Flickr
Delen met
Ook interessant