Nederlanders zijn ondertussen allemaal wel bekend met bitcoin">de Bitcoin, maar dit geldt niet altijd voor andere landen. El Salvador is het eerste land wat Bitcoin accepteert als betaalmiddel, dat terwijl de meeste bewoners niet eens weten wat de Bitcoin is.
Uit het niets doken er in El Salvador een heleboel Bitcoin pinautomaten op waar je dollars in kan ruilen voor Bitcoins en andersom. De invoering van de munt zorgt voor behoorlijk wat opschudding wat wij best goed begrijpen. Zou Zwitserland de Bitcoin accepteren, oké, zij kunnen wel een risicootje nemen. Maar het arme El Salvador heeft geen ruimte voor een daling van de waarde van de Bitcoin. Bovendien is bijna 70% van de inwoners tegen de invoering (niet dat dat de president iets kan schelen).
President Nayib Bukele wil minder afhankelijk worden van de dollar en hoopt dat El Salvador meer zal investeren. Of het nou zo’n geweldig idee is om afhankelijk te worden van de Bitcoin? Dat is wat ons betreft de vraag. Vooral gezien het grootste deel van de bewoners geen idee heeft wat het is. Wij zijn voor investeringen, dat zeker, maar we zijn ook voor de kennis die daarachter schuilt.
Waar wel goed over na is gedacht zijn de Salvadoraanse US bewoners die geld naar huis sturen. Het geld dat binnenkomt is een vijfde deel van wat El Salvardor jaarlijks ontvangt. Als dat via Bitcoin gebeurt wordt er heel wat geld bespaard aan transactiekosten.
Een ander probleem is dat bijna 70% van de inwoners nog niet eens een bankrekening heeft maar nu wel een wallet krijgt. Digitaal geld is nog niet eens bekend bij de bewoners, laat staan crypto. Misschien was het een idee geweest om het land langzaam maar zeker aan de digitalisering van geld te laten wennen? Wel vinden we het behoorlijk sportief dat de bewoners 30 dollar aan Bitcoins op hun wallet hebben ontvangen. Wij zijn overigens niet de enige die onze bedenkingen hebben bij dit land, niet lang na dit nieuws daalde de Bitcoin flink . Dit komt ongetwijfeld wel weer goed maar het is voor de onwetende inwoners van El Salvador natuurlijk geen veilig gevoel. President Nayib kent geen stress en koopt in de dip gewoon Bitcoins bij. Die stunt kunnen we dan weer wel waarderen.
Wij zijn benieuwd welke landen El Salvador gaan volgen en hoe de cryptowereld zich gaat ontwikkelen. Hopend op het beste, zien ook wij zoveel mogelijk cijfers in onze wallet staan.