Een zogenaamde tsunami uit
de lucht of in chique termen ook wel een 'natte microburst' genoemd. Ach chique kan breed vertaald worden. Natte is niet bepaald chique nee. Maar goed, daar gaat het ook helemaal niet om. Dit is een mooi verschijnsel, maar ook levensgevaarlijk. Je zou maar eens onder zo'n stroom van regendruppels lopen, overleefingskans is miniem.
Bergbeklimmer en amateurfotograaf
Peter Maier legde dit fenomeen vast. Hij was toevallig in de buurt van het Millstätter meer in Oostenrijk waar het plaats vond. "Het was of de hemelpoort zich opende", vertelt Peter. Hoe een Microburst ontstaat, legt het Algemeen Dagblad perfect uit:
Een microburst - waarvan een natte en droge variant bestaat - ontstaat meestal in een storm waarbij grote hoeveelheden waterdruppels in een opwaartse luchtstroom belanden. Uiteindelijk is het gewicht van de 'opgezogen' druppels bovenin de wolkenmassa zo zwaar dat alles in een kolom van maximaal vier kilometer breed naar beneden komt. Het verschijnsel duurt meestal maar een paar seconden. Vaak is de schade op land na een microburst groot. Door de enorme kracht van het water knappen volwassen bomen als luciferhoutjes en mensen die door de omgekeerde vloedgolf worden geraakt, kunnen ernstig letsel oplopen.