Nederlandse piloot wint fotoprijs met deze adembenemende fotoserie over het noorderlicht

Redactie 21 feb 2018 Entertainment

Wat is er nu mooier om vliegreizen te maken over de wonderen der wereld als het Noorderlicht? Rustig achterover geleund in je stoel genietend over de stille vlaktes van de Noordpool. Als piloot heb je een heel andere kijk op de wereld dan menig mens. De Nederlandse vrachtpiloot Christiaan van Heijst legde deze uitzichten vast en won daarmee de International Photographer of the Year.

Tijdens een ‘gewone’ werkdag flitste hij een serie foto’s van het Noorderlicht. Omdat de foto’s genomen zijn vanuit de cockpit, ziet een van de mooiste natuurverschijnselen er nog adembenemender uit. Geen wonder dat Christiaan met deze serie een prijs won. “Een combinatie van de mens en technologie in een warme omgeving van de cockpit, in zijn natuurlijke habitat”, zo klonk het juryrapport tijdens de uitreiking van de International Photographer of the Year.

Avontuur

Christiaan is een zeer beoefende fotograaf. Hij begon veertien jaar geleden toen hij zijn eerste voetstappen als piloot in de cockpit zette. Jaren verstreken en zo werd zijn vak en apparatuur beter. “Ik besefte dat niet alleen het perspectief zo interessant was, maar ook de avonturen die ik daar beleefde. Ik zag dingen die voor heel weinig mensen toegankelijk zijn. Het was zoiets bijzonders, dat moest ik vastleggen. Het groeide al heel snel naar iets groters”, legt Christiaan uit. Dat maken de foto’s van de Nederlandse piloot zo mooi en hij wint daarmee terecht deze prijs.

Camera boven koffie

De fotograaf knipt alleen foto’s als er geen werkdruk is. Het vliegen staat gelukkig nog op nummer één. Niet dat hij straks tijdens het landen even ‘snel’ kiekjes gaat schieten. Als de automatische piloot eenmaal aanstaat, is het een kwestie van genieten. “Je moet je voorstellen: een vlucht van acht uur, dan gebeurt er niet zoveel. Je kan even je benen strekken en koffie zetten. Op die momenten pak ik mijn camera en maak ik een foto. De foto’s zijn leuk en aardig, zolang het mijn werkzaamheden niet in de weg zit.”

Wij zijn helemaal fan van deze pilootfotograaf. Zo’n perspectief zien we zeker niet vaak en we houden wel van ‘even wat anders’. We blijven je volgen Christiaan.

Foto’s: Christiaan van Heijst, volg hem hier op Instagram.

Reageer op artikel:
Nederlandse piloot wint fotoprijs met deze adembenemende fotoserie over het noorderlicht
Sluiten