Het lijkt de eeuwige vraag te zijn. Daarbij vragen we ons ook af hoe belangrijk het allemaal is. Kan het kwaad dan? Het liefst beginnen we de dag zo eenvoudig mogelijk, maar helaas begint het allemaal bij het hoofd breken over die vervloekte beslissing: ontbijten of eerst tandenpoetsen ? We bekijken tandheelkundige therapeut, Anna Peterson. Deze blondine voorziet de wereld graag van tandheelkundig advies via Instagram en TikTok. Ze weet niet alleen hoe ze gaten moet vullen, maar ook de tandpoetsfilosofieën kan ontrafelen. Zo geeft ze ook antwoord op deze maar al te ingewikkelde vraag, zodat wij de dag kunnen beginnen met een probleem minder.
Tandenpoetsen
Een goed gebit vinden we belangrijk. Het maakt iemand aantrekkelijker en het zegt veel over de persoonlijke hygiëne. Alle tips betreft onze tanden zijn daarom mooi meegenomen. We laten Anna ons dus graag vertellen wat te doen.
Anna Peterson
Anna's TikTok-video onthult de waarheid die ons tot nu toe is ontgaan. Poetsen vóór het ontbijt is de way to go. Van de slaapkamer, naar de badkamer en dan pas door naar de keuken. Hier zijn twee redenen voor. Als je ontbijt, wordt je mond zuur. Dus, als je daarna poetst, smeer je eigenlijk zuur over je tanden. Dat klinkt als een slecht plan. Als je de tanden poetst voordat je die eerste hap van je ontbijtje neemt, bescherm je je parelwitte glazuur tegen de aanval van je ochtendmaaltijd.
Sommige mensen zijn nu nog steeds niet blij. Ze beweren dat ze dan een 'tandenpoetsontbijt' hebben, waarbij het eten naar munt smaakt. Je kunt niet iedereen tevredenstellen, helaas. Zo lang je nog even wegblijft van de verse jus, valt het allemaal wel mee.
Tandenpoetsontbijt
Vraag je je nu ook af waarom je eten of drinken zo vreemd smaakt na het poetsen van je tanden? Ook daar hebben we vandaag een antwoord op. Dit heeft alles te maken met chemie. De twee scheikundige stoffen natriumlaurylether sulfaat (SLES) en natriumlaurylsulfaat (SLS) zijn hier namelijk verantwoordelijk voor. Ze worden toegevoegd aan tandenpasta, zodat het gaat schuimen en daardoor makkelijker verdeelt in je mond. Deze stoffen onderdrukken de receptoren van onze smaakpapillen die zoetheid waarnemen, waardoor we tijdelijk moeite hebben met hat proeven van zoete smaken. Daarnaast breken de ook de fosfolipiden, vetmoleculen, op onze tong af. Dat zorgt ervoor dat bittere smaken worden versterkt. Weet je ook weer hoe dat werkt.