Scheidsrechter Shona Shukrula debuteert niet alleen in FHM500, maar ook in het mannenprofvoetbal

mei 23 , 10:58 Entertainment
snapinstaapp 378966319 1468387154026084 6183228687259824882 n 1080
De 32-jarige FHM500 debutante promoveert naar de elitegroep die in het betaald voetbal mag fluiten. Je leest het goed: volgend seizoen kunnen we haar spotten op het veld tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. De competitie die je kijkt als je echt van voetbal houdt. Of als je favoriete club is gedegradeerd, maar dat terzijde.
Volgens de KNVB gaat het nog even duren voordat ze haar debuut maakt, want er moet flink "toegewerkt" worden naar dat eerste fluitsignaal. Ze willen natuurlijk geen half werk leveren. Shukrula heeft ook even doorgegeven dat ze FC Emmen links laat liggen, want haar vriend, Jeff Hardeveld, trapt daar nog tegen de bal. Niemand wil tijdens het avondeten discussiëren over een afgekeurde goal.

Shona Shukrula

Vanaf 2009 is Shukrula actief als scheids bij de KNVB. Ze heeft zich de afgelopen jaren flink in het zweet gewerkt in de Tweede Divisie en stond als vierde official al eens haar mannetje in de Eerste Divisie. "Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal," zegt ze stralend. "Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

Schrijft geschiedenis

Voor de statistiekfanaten onder ons: Shukrula is niet de eerste vrouw op het veld in het betaald voetbal, maar wel de eerste als hoofdscheids. Eerder zagen we Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) al als grensrechter. Overtoom was zelfs de enige vrouwelijke assistent in de Eredivisie afgelopen seizoen. In Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn vrouwelijke scheidsrechters al de norm aan het worden. Denk aan de Franse power vrouw Stephanie Frappart, die zelfs op het WK in Qatar floot. Dus, Nederland is lekker bezig en Shukrula gaat die mannen laten zien hoe je écht fluit. Zet 'm op, Shona! We kijken uit naar je eerste optreden.
Delen met
Ook interessant