Wie had gedacht dat een simpel schilderij in een plastic tas zo’n storm zou veroorzaken? Bij de opnames van Tussen Kunst en Kitsch in Den Haag gebeurde iets opmerkelijks: een schilderij werd getaxeerd voor een recordbedrag. En dit was geen gewone vondst. Dit was kunst, maar dan op een niveau dat je gerust een onverwachte investering kunt noemen.
Het schilderij kwam uit een erfenis van de grootvader van de eigenaresse. Die had een schoenenwinkel, maar was naast zijn werk dus ook een hobbyverzamelaar van kunst. Na zijn overlijden werd de collectie verdeeld en belandde het schilderij uiteindelijk bij zijn kleindochter. Ze vond het altijd prachtig en hing het met liefde aan haar muur. Maar op een dag stond ze bij de rijdende studio van Tussen Kunst en Kitsch in Gouda, met datzelfde schilderij. “Is het kunst of kitsch?” vroeg ze zich af.
Willem de Winter, expert in de kunst, herkende het meteen. “Dit kan niet waar zijn,” dacht hij. Dus ging hij samen met collega-expert Paul van Rosmalen het schilderij nader onderzoeken. Ze brachten het schilderij naar Den Haag, waar de eigenaresse haar schat gepresenteerd kreeg. De reactie? “Dit is niet te geloven.” Waarom? Het schilderij bleek van de beroemde Russische kunstenaar Alexej von Jawlensky te zijn. En die naam? Ja, die doet bij kunstliefhebbers wel wat bellen rinkelen.
De experts van Tussen Kunst en Kitsch legden uit dat het werk, een portret uit 1916, met olieverf op speciaal papier met linnenstructuur, de signatuur van Jawlensky droeg. En toen het verlossende antwoord kwam? Een taxatie van maar liefst 300.000 euro. Je leest het goed: driehonderdduizend euro. Dat is geen kleingeld, mannen. En als het werk officieel erkend wordt door het Jawlensky Archiv, kan de waarde nog verder stijgen.
Wie had gedacht dat je grootvaders oude schilderij, dat je altijd al mooi vond, een fortuin waard zou kunnen zijn? En dat niet alleen, het werk is nu op weg naar een museum. Wat we hier leren? Nooit de waarde van familie-erfenissen onderschatten, misschien zit er wel een Picasso tussen die oude rommel.