Soms zijn ze de held van de avond, de andere avond halen ze het bloed onder je nagels vandaan. Maar uiteindelijk moeten we echt blij zijn met de scheidsrechters. Wie moeten er anders de touwtjes in handen houden tijdens de wedstrijd? De KVNB weet ieder seizoen weer flink wat scheidsen op te trommelen. Maar wat schuift dat nou eigenlijk?
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe hoog je op de ladder staat, blijkt uit de CAO van scheidsrechters. Er zijn zogenaamde ‘senior-’ en ‘juniorrollen’ en die worden gebaseerd op ervaring. Per wedstrijd krijgen de mannen ook een maandelijkse vergoeding. Het is eigenlijk logisch, maar een scheids harkt meer centen binnen als hij een topwedstrijd fluit, dan wanneer hij in bijvoorbeeld de keukendivisie fluit.
We hebben een klein voorbeeldje voor je. Als Bas Nijhuis de wedstrijd Ajax tegen Feyenoord fluit, dan levert hem dat zo’n 3240 euro op. Een potje in de Eredivisie, op het hoogste niveau, is een kleine 1125 euro waard. Is toch wel lekker verdienen. Nijhuis krijgt daarnaast nog een maandelijkse vergoeding van 400 euri’s. Omdat Nijhuis vaker wedstrijden fluit, kan hij prima leven van zijn werkzaamheden als arbiter. We gaan er even vanuit dat hij per jaar ongeveer 30 wedstrijden met een fluitje door het veld rent. Daarmee verdient hij ongeveer een ton per jaar. En dan moet je nagaan dat we de Europese wedstrijden niet eens mee hebben geteld. Da’s nog eens lekker verdienen.
Een junior scheidsrechter, zoals Christiaan Bax verdiend iets minder moneys. Als Chrissie op een topwedstrijd wordt gezet, dan krijgt hij daar 2500 euro voor. Zijn maandelijkse vergoeding is 300 euro. Een grensrechter krijgt nog iets minder: 1710 euro voor een topwedstrijd, met een maandelijkse vergoeding van 50 euro. En we mogen de VAR niet vergeten, ook daar is alles weer afhankelijk van ervaring, maar voor een wedstrijd mogen zij een goede 1600 ontvangen.