Deze schades aan je spullen komen het vaakst voor

02 sep 2023, 14:29 Entertainment
depositphotos 33164861 s
Het is enorm vervelend als je net een nieuwe telefoon hebt gekocht, en je neefje hem van tafel gooit. De telefoon is meteen al stuk en moet gerepareerd worden. Daar gaat weer een paar honderd euro. Maar wist je dat je die kosten vaak niet zelf hoeft te betalen? We doen het eigenlijk te weinig, maar je kunt je familieleden aansprakelijk stellen voor de schade. Als je neefje van drie je telefoon naar de knoppen helpt, kun je je oom of tante aansprakelijk stellen. Maar let wel: alleen als diegene een aansprakelijkheidsverzekering heeft, want dan kan de schade geclaimd worden. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende schades?

Meest voorkomende schades aan spullen

Als je smartphone om zeep wordt geholpen door iemand die maar wat aanklooit, is dat nog maar één van de schades die vaak voorkomen en bij verzekeraars worden geclaimd. Ook andere gadgets en elektronica als een laptop, audioapparatuur of een televisie gaat vaak kapot door de schuld van een ander. Als je kinderen hebt, doe je er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Allianz Direct is een bekende verzekeraar in Nederland die dit soort verzekeringen aanbiedt. Kom je ergens op visite en maken je kinderen de spullen van een ander stuk, dan kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Met zo’n verzekering kun je je dekken tegen de kosten van de schade van de spullen van een ander. De schade aan je eigen spullen worden nooit gedekt. Ook handig als je zelf helaas best wel klunzig bent en soms weleens iets van een ander kapot maakt. Op zich geen schande hoor, je bent niet de enige! Dit zijn de top 3 meest geclaimde schades.

Elektronica

Met stip op 1: elektronica! Je bent heus niet de eerste die iemand aansprakelijk stelt voor zijn kapotte laptop. Stel je voor dat je je privé laptop uitleent aan een vriend of vriendin. En hij zij gooit er per ongeluk koffie overheen. Daardoor gaat je laptop volledig stuk en is deze ook niet meer te repareren. Je hebt dan een nieuwe laptop nodig. Als dat ding maar een paar honderd euro waard was, kan de vriend of vriendin de schade wel vergoeden natuurlijk. Maar als het om je game laptop van enkele duizenden euro’s gaat, tja… dan wordt het een duurdere grap. Dan stel je diegene aansprakelijk. Hij moet dan wel een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is altijd een goed idee, juist ook als je er zelf één af wilt sluiten. Andere schades aan elektronica die in de papieren kunnen lopen zijn bijvoorbeeld schades aan tablets, smartphones, desktopcomputers, televisies en uiteenlopende gadgets in huis.

Decoratie

Wat ook regelmatig stukgaat, is decoratie. Het kapotgaan van een dure vaas wordt regelmatig als voorbeeld genoemd waarom je een dergelijke verzekering af moet sluiten. Het klinkt als een ouderwets voorbeeld, maar niets is minder waar. Het gebeurt namelijk in de praktijk heel vaak dat iemand per ongeluk een dure vaas of ander decoratiestuk omstoot. Wat in duizend stukjes ligt, is niet meer te lijmen. Of je moet uitzonderlijk handig zijn! Ook spullen van bijvoorbeeld kristal of ander duur materiaal wordt gedekt onder dit type verzekering. De aanschaf van een nieuw decoratiestuk kan je flink wat geld kosten, zeker als het met de hand gemaakt is. Het is dan dus ook niet zo gek dat verzekeraars vaak de vraag krijgen of ze dit soort spullen willen vergoeden.

Accessoires

Waar het ook vaak verkeerd mee gaat, zijn duurdere accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een ketting of zonnebril. Laat je je kind spelen met je dure zonnebril en raakt deze daardoor beschadigd? Dan is dat vaak niet gedekt, omdat de aansprakelijkheidsverzekering alleen de schade aan spullen van een ander dekt. Maar als je op visite bent bij je opa of oma en je hond de zonnebril van je beste vriendin stuk maakt, dan is dat wel gedekt. Het gebeurt vaker dat dure accessoires zoals een zonnebril, oorbellen of ketting worden geclaimd. Denk bijvoorbeeld aan een gouden ketting die van een oma geweest is. Ook goed om te weten: als je onder de 27 jaar bent en nog thuis woont, wordt de schade gedekt onder de polis van je ouders. Ook als je gaat studeren. Pas als je ouder bent, het huis uitgaat of gaat trouwen, heb je zelf zo’n verzekering nodig.
Delen met
Ook interessant