Heerlijk hè, die zorgeloze tijd toen je nog op de basisschool zat. Pokémon-kaarten ruilen met je beste maten, hand-je-klap om voetbalplaatjes en natte speekselpropjes schieten naar die ene kutdocent. We hopen dat je je Pokémon-kaarten hebt bewaard, want een aantal zijn ziek veel waard.
In eerste instantie denk je: ik heb toch niet zo heel veel zeldzame kaarten. Een aantal shiny kaarten, maar dan houdt het op. Nee gast, je hebt het helemaal verkeerd. Juist de kaarten waarmee jij als eerste handelde, zijn honderden en soms wel duizenden euro's waard. Wij verzinnen het ook niet en kijken alleen naar vraag en aanbod. Ook weten wij niet welke mafklapper ze nog spaart, maar geld mee verdienen, dat kun je nog zeker.
De waarde van de kaarten wordt gebaseerd op verschillende factoren. Pak je doos Pokémon-kaarten er maar bij, want wij hebben ze onder elkaar gezet.
Een van de belangrijkste punten als het gaat om de waarde. Hoe ouder, hoe rijker. Kaarten van de eerste generatie zijn vaak heel veel waard. Dat komt omdat er maar weinig van gemaakt zijn, ze het langst leven en dus in de loop der tijd zwakker zijn geworden en het nostalgie-effect. De vraag is natuurlijk, hoe check je dit? We hebben een mooi voorbeeldje voor je om het beter uit te leggen. Zie de bovenstaande foto van de drie Charizard kaarten. De linkse (700 dollar) is ouder dan de middelste (300 dollar) en die is ook weer ouder dan de rechtse. Dit kun je vooral zien aan het jaartal onderin de kaart. Hoe ouder, hoe beter.
Misschien wel een logische stap in het proces van waarde, maar zeker niet om te vergeten. Wij zien elke kaart qua uiterlijk als alle andere kaarten. Maar de een heeft weer meer krassen dan de ander. Sommigen hebben zelfs weinig tot geen krassen, misschien omdat je ze altijd heb bewaard in een hoesje. Very smart move, als je dat gedaan hebt. Een spaarder kwam zelfs een keer langs bij een van onze redacteuren met een loep om te kijken of er krassen op een kaart zat. Zo ver kan het dus gaan.
Het klinkt misschien een beetje raar, maar de taal die op de kaart staat geschreven, is best belangrijk voor de waarde. Vooral Engelstalige en Japanse kaarten brengen veel op. Dus niet van die pauperkaarten waarop staat: Vuurbal, Lage Schop of Graaf. Klinkt ook nergens na trouwens. Check anders even deze dikke databank . Staat alles netjes op een rijtje.
Dan heb je natuurlijk ook nog de zeldzaamheid op zichzelf. De ene shiny kaart is vaak weer een stuk zeldzamer dan de ander. Je kunt dit ook checken onderin de kaart. Daar heb je zo'n sterretje staan die de zeldzaamheid van je pareltje aangeeft. Check die vooral even na.
We houden allemaal van lijstjes. Daarom hebben we een aantal kaarten voor je onder elkaar gezet die echt ziek veel waard zijn. Heb jij een van deze kaarten in je bezit? Mazzelpik!