Ze was er al voordat de Titanic zonk, vrouwen in veel landen stemrecht kregen en voordat de televisie werd uitgevonden. De Braziliaanse non Inah Canabarro Lucas, officieel de oudste persoon ter wereld, is op 30 april 2025 overleden op de respectabele leeftijd van 116 jaar.
Geboren op 8 juni 1908, in een wereld zonder internet, smartphones of zelfs commerciële
luchtvaart, groeide Lucas uit tot een stille getuige van een compleet veranderende planeet. Haar leven strekte zich uit over drie eeuwen en daarmee ook over alles wat de mensheid in die tijd doormaakte: oorlog, vrede, vooruitgang en rampspoed.
Ze was er voor de meeste dingen die wij als ‘normaal’ beschouwen
Toen Inah werd geboren, moesten de meeste mensen het nog doen met paard en wagen. Henry Ford had net het eerste productiemodel van zijn automobiel gelanceerd. De Eerste Wereldoorlog moest nog beginnen. De maanlanding? Nog ruim 60 jaar weg.
Ze leefde vóór de ontdekking van penicilline. Voor de eerste harttransplantatie. Ze was er al toen Einstein nog werkte aan zijn relativiteitstheorie. Tegen de tijd dat Nelson Mandela werd geboren, was Inah al 10. Toen de eerste iPhone uitkwam, was ze 99.
Een leven in dienst van geloof en gemeenschap
Inah groeide op in een katholiek gezin en trad al vroeg toe tot het kloosterleven. Ze wijdde haar bestaan aan het geloof, het onderwijs en haar medemens. Haar dagen werden gekenmerkt door god en discipline, maar ook door warmte. Ze stond bekend als vriendelijk, bescheiden en spiritueel scherpzinnig.
Op haar 110e verjaardag ontving ze een persoonlijke zegen van paus Franciscus. Een bijzondere erkenning voor een vrouw die haar hele leven in het teken van het geloof had gesteld. Volgens haar neef was haar geheim simpel: “Ze is mager geboren en bleef klein en fragiel, maar met een gigantisch geloof." Ze overleefde omdat ze erin bleef geloven.”
Een supporter met rood-wit bloed
Wat haar misschien nog menselijker maakt: haar vurige liefde voor voetbalclub
SC Internacional uit Porto Alegre. Ze volgde de wedstrijden tot op hoge leeftijd, en werd zelfs in clubmedia geëerd. In een interview op haar 115e verjaardag noemde ze het team “haar passie, haar trots, haar vreugde”.
De club bracht direct na haar overlijden een eerbetoon op sociale media: “Vandaag nemen we afscheid van een van onze meest bijzondere fans. "Een leven van geloof, liefde en rotsvaste steun voor Internacional.”
Meegemaakt en overleefd
Inah overleefde twee wereldoorlogen, dictaturen, het vallen van de Berlijnse Muur, de aanslagen van 11 september en de coronapandemie. Ze zag de wereld veranderen van analoog naar digitaal, van postduif naar TikTok, van telegram naar kunstmatige intelligentie.
En tot op het laatst was ze helder. In januari van dit jaar werd ze officieel erkend als de oudste levende persoon ter wereld, na het overlijden van de Japanse Tomiko Itooka. Ze genoot van de aandacht, op haar bescheiden manier.
De titel van oudste levende persoon ter wereld gaat nu naar de 115-jarige Ethel Caterham uit het Verenigd Koninkrijk. Maar de herinnering aan Inah leeft voort, in haar gemeenschap, haar geloof en zeker in de geschiedenisboeken.