We herinneren ons allemaal die beroemde beelden waar Neil Armstrong een Amerikaanse vlag op de maan prikte. Sindsdien was het daar behoorlijk rustig. Maar nu, na 50 jaar, hebben het privébedrijf Intuitive Machines en NASA daar verandering in gebracht door de allereerste commerciële maanlanding ooit.
Na drie keer proberen is het eindelijk gelukt: de allereerste commerciële maanlanding ooit heeft zijn kont op de maan neergezet. De robot met zes poten, genaamd de Odysseus, landde iets voor 00.30 uur Nederlandse tijd.
Het werd eerst behoorlijk spannend gemaakt voor ons. Het was helemaal niet duidelijk in welke staat de Odysseus verkeerde bij de landing en of deze wel op de juiste plek terecht was gekomen. Zo'n tien minuten later ontvingen we nog steeds geen signaal terug vanaf de aarde.
Maar daarna kwamen we de verlossende woorden: ‘’We zijn op de maan’’. Het bleef even nagelbijten want er was niks gezegd over de toestand van de maanlander. Maar na twee uur kwam het goede nieuws. Odysseus staat rechtop en begint data uit te zenden! Hieruit kwam de eerste foto van het oppervlak van de maan.
Als de Odysseus goed draait, heeft hij ongeveer een week om wat onderzoek te doen. De maanlander gaat onder andere kijken naar wat er gebeurt als geladen deeltjes, van de zon of uit de diepe ruimte, op de maan knallen. Terwijl de aarde wordt afgeschermd door een magnetisch veld, ontbreekt zo'n veld bij de maan. Die deeltjes kunnen in de toekomst voor problemen zorgen bij bemande maanmissies.
Maar dat is nog niet alles wat er op de maan staat te gebeuren. Er zijn namelijk 125 beeldjes van Jeff Koons als onderdeel van een kunstproject aan boord meegenomen. Daar zit ook twee creaties van Nederlandse kunstenaar, Bram Reijnders bij. Die zijn op een chip gezet die als bagage in de Odysseus-lander is geplaatst. Zijn werk staat tussen grote namen zoals Pablo Picasso en Jeff Koons. Een van zijn kunstwerken is een wereldbol met gezichten van mensen die het idee van klimaatverandering verbeelden.
Het is een soort moderne Ark van Noach, bedoeld om het cultureel erfgoed van de mensheid veilig te stellen, zodat de kunstwerken behouden blijven als de aarde ooit ten onder gaat. Na aankomst heeft Odysseus ongeveer een week om onderzoek te doen, voordat de zon ondergaat en de energie aan boord opraakt.