Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 mannen last heeft van urineverlies

15 jul 2020, 7:00 Entertainment
naamloos

Tijd om over serieuze dingen te praten, want incontinentie is een probleem dat echt niet alleen maar bij vrouwen voorkomt. In Nederland zijn er naar schatting 300.000 mannen met incontinentie, het merendeel daarvan is ouder dan 65 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Abena.nl .

Het komt er dus op neer dat 1 op de 8 mannen er last van heeft. Bij vrouwen is dit aantal zelfs hoger, zo'n 1 op de 4. Bij de guys zorgen prostaatproblemen het vaakst voor ongewild urineverlies en het is absoluut niet iets om je voor te schamen! Tegenwoordig zijn er allerlei oplossingen mogelijk om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Naar de huisarts bij unineverlies

Er heerst nogal een taboe op ongewild urineverlies bij mannen. Het taboe geldt niet alleen voor incontinentie , maar ook voor talloze andere gezondheidsproblemen. Mannen durven er vaak niet mee naar de huisarts te gaan, waardoor klachten soms alleen maar verergeren. Degenen die dan toch de stap naar de huisarts durven te nemen, zullen zien dat er gelukkig vaak een oplossing voor hun probleem is. In het geval van ongewild urineverlies hebben veel mannen baat bij bekkenbodemtherapie of incontinentiemateriaal voor heren.

Vergrote prostaat vaak de oorzaak

Het is niet gek dat sommige mannen last krijgen van incontinentieproblemen. Je hoeft niet meteen bang te zijn dat het om prostaatkanker gaat, want vaak is de oorzaak onschuldiger. De prostaat kan namelijk ook uitzetten op een goedaardige manier, waar ongewild urineverlies het gevolg van kan zijn. Ook kan incontinentie veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicatie of door een infectie aan de urinewegen. De huisarts kan, afhankelijk van de diagnose, een doorverwijzing naar de uroloog geven, een afspraak maken bij de bekkenbodemspecialist of medicatie voorschrijven. Het gebruik van incontinentiemateriaal is ook een oplossing. Dit wordt zelfs vergoedt door de zorgverzekering als je een indicatie van een medische specialist hebt!

1 op de 3 mannen

Vroeg of laat krijgt een groot deel van de mannen te maken met prostaatproblemen. Van de heren boven de 65 jaar is dit zelfs een derde deel! Veranderingen in het hormoonhuishouden kunnen ervoor zorgen dat de prostaat vergroot wordt, waardoor urineverlies optreedt. De vergrote prostaat drukt in dat geval tegen de plasbuis aan. De klachten verschillen van persoon tot persoon. De ene krijgt meer moeite met plassen, terwijl de andere last heeft van urineverlies. Daarnaast kunnen ontstekingen aan de prostaat ook zorgen voor allerlei klachten. Een geruststelling: urineverlies is bijna nooit een symptoom voor prostaatkanker.

Bekkenbodemoefeningen

In sommige gevallen wordt de prostaat verwijderd omdat dit teveel (plas)problemen geeft. Na deze operatie treedt er soms nog wel stressincontinentie of inspanningsincontinentie op. De sluitspier werkt vlak na de medische ingreep namelijk tijdelijk wat minder goed, waardoor de bekkenbodemspieren ook minder functioneert. Daardoor kan ongewild urineverlies ontstaan, vooral bij lichamelijke inspanningen zoals sporten, tillen en hoesten. Deze klachten zijn overigens niet chronisch, want na een jaar heb je er meestal bijna geen last meer van. Door bekkenbodemoefeningen te doen, kun je dit proces versnellen.

Incontinentiemateriaal gebruiken

Gasten die problemen met plassen hebben, merken vaak dat urineren hun meer moeite dan normaal kost en dat ze ook vaak wat nadruppelen. Als een goedaardige vergrote prostaat de oorzaak is, dan kan er ook sprake zijn van overloopincontinentie. De plasbuis wordt in dat geval dichtgedrukt, waardoor de blaas steeds voller raakt en geheel uitplassen niet meer goed lukt. Wordt de druk teveel, dan verlies je ongewild urine. Incontinentieproblemen zijn natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig bestaan er tegenwoordig goede oplossingen. Veel mannen hebben bijvoorbeeld baat bij therapie en oefeningen . Ook het gebruik van goed incontinentiemateriaal zorgt voor een flinke vermindering van klachten.

Delen met
Ook interessant