Hoe werkte die dingen ook alweer? Pinautomaten: momenteel zijn ze voor een goed gedeelte bestemt voor omaatjes, drugsdealers en zwartwerk klusjes. Stuk voor stuk belangrijke onderdelen van de samenleving, begrijp ons niet verkeerd. Een Hollandsche vakantieganger wilde wat flappen tappen, want in Italië heeft niet elke ijscoboer een pinautomaatje. Helaas, hij werkt niet. Althans, dat dacht de beste man. Onderweg terug naar zijn auto spuwde de automaat alsnog een pittig bedrag uit: 1000 euro. Hoe dit afloopt? Je ziet het na de reclame.
Pinnen
Stel je voor: je bent heel het jaar lang elke dag brieven door bussen aan het duwen of hele kippen tot mooie filetjes aan het verwerken, ein-de-lijk is het
vakantie. Je hebt met man en macht geld gespaard: de verwarming stond heel de winter netjes op 17 graden, er zitten tochtstrips bovenop de tochtstrips en de pastasaus smaakte heel het jaar naar water met tomatensap.
Je hebt het allemaal over voor de kids en wilt je zuurverdiende spaarcenten er doorheen gaan werken op je vakantie aan het Gardameer. Goed uitgekozen, mooi plekje. Duizend piek ben je zo kwijt, dat hoeft geen week te duren. Dat geld ga je maar uit een automaat trekken, blijkt dat ding niet te werken, verdorie. Dit is wat deze Hollander dacht dat hem overkwam, het geld bleek alleen wat later tóch gewoon uit de doekoe-tap te komen. Onze vrindelijke vrind was al weg. Is dat even balen.
Nette mensen, die Italianen
Sommige helden zien er net uit als mensen. Een Italiaanse dame in de buurt zag het gebeuren, trok de duizend piek uit de automaat en riep onze toerist terug: ‘signore, i vostri soldi!’ Althans, dat is wat google Translate er van maakt, ons Italiaans is niet erg goed. Ondertussen is de toerist alweer met de noorderzon vertrokken.
In plaats van te denken ‘achja, ik heb het geprobeerd’, weet ze nog net het kenteken en het type auto in haar brein te branden. Met al die stacks ging mevrouw naar de Italiaanse politie en ook zij bleken meewerkender dan verwacht. Met behulp van de info van de donna en de verkeerscamera’s wisten ze de Nederlander op te sporen.
Thanks!
De toerist krijgt uiteindelijk gewoon zijn geld terug. Daarvoor hoeft hij geen eens de flappen op te komen halen, hij krijgt het gewoon teruggestort. De man, die ergens rond pensioengerechtigde leeftijd blijkt te zijn, was dolblij met zijn knaken. Hij was zo gecharmeerd van de actie van de Italianen dat hij de dame in kwestie én de lokale politie bloemen heeft gestuurd.
Niet de eerste keer dat in Italië (oké, Vaticaanstad normaalgesproken) ‘dankjewel voor de bloemen’ klinkt. Moraal van het verhaal: als je duizend piek in een pinautomaat laat zitten zou je zo maar eens een hele leuke Italiaanse dame kunnen ontmoeten.