Langer dan vijf stadsbussen, maar er kunnen bij lange na niet zo veel passagiers mee vervoerd worden. Het gaat slechts om een fiets. De tweewieler verbreekt het wereldrecord en is met 55,16 meter de langste fiets ter wereld.
Acht Nederlandse bouwers hebben de langste fiets ter wereld gefabriceerd. Hun eerste poging leverde ze alleen de titel van 'langste tandem' op, maar nu hebben ze de Australiërs definitief van de troon gestoten die voorheen de titel hooghielden.
De 39-jarige Ivan Schalk liep al jaren rond met dit idee, vanaf het moment dat hij het record tegen kwam in een Guinness World Records-boek. Het oorspronkelijke record stamt uit 1965, toen een fiets van 8 meter in Keulen de titel pakte. Sindsdien hebben enthousiastelingen uit Nieuw-Zeeland, Italië, België, Australië en Nederland het record verbroken. Ivo, afkomstig uit Prinsenbeek, begon in 2018 aan het project. Met een achtergrond in carnavalswagenbouw besloot hij zijn vrije tijd te wijden aan dit fietsproject. In het dorp verzamelde hij een team van acht techneuten. Prinsenbeek staat namelijk bekend om zijn vrijwilligers en technische kunde. Door de pandemie lag het project bijna twee jaar stil, maar dat mocht de pret niet drukken.
Met behulp van productiebedrijf Unlimited uit Breda, dat het middenstuk van de fiets bouwde, in combinatie met de zelfgebouwde voor- en achterkant – zetten ze hun recordpoging voort. In maart moesten ze 100 meter fietsen om de titel binnen te slepen. Een gecertificeerde landmeter meet de fiets en de afgelegde afstand. Alles moest kloppen, van de pedalen tot het fietsstuur.
Dit jaar was het eindelijk zover: de titel werd officieel erkend. Ze stoten daarmee de 70-jarige Bernie Ryan en zijn familie uit Australië van de troon. Hun fiets uit 2020 was 47,5 meter lang – een laffe 7,6 meter korter dan die van Schalk en zijn team. Maar het was niet hun eerste poging. In juni 2023 probeerden ze het al, maar Guinness World Records had de regels aangepast. Toen Schalk eindelijk de bevestiging kreeg, bleek dat ze de titel ‘langste tandem’ hadden gekregen. Niet wat ze in gedachten hadden, dus gingen ze terug naar de tekentafel. De tweede poging leverde een fiets op die 19 centimeter korter was dan de eerste, mogelijk door kou, maar de titel is binnen. Nu pronkt de fiets in het lokale museum van Prinsenbeek. Een betere trofee kun je je niet wensen, toch?