Na de NS is nu Schiphol aan de beurt: opnieuw stakingen in het land des vervoerders

03 jul , 13:00Entertainment
68664fae3424b
Vorige week schreven we op FHM al over de aanhoudende chaos bij de NS, waar reizigers inmiddels eerder rekenen op vertraging dan op stiptheid. De treinen rijden wel, of niet, of half , afhankelijk van wie er nu weer staakt of wat er misgaat op het spoor. En als je dan denkt slim te zijn door de trein over te slaan en een vlucht te pakken: denk nog maar eens na. Want ook op Schiphol staat het personeel op springen.
De vakbonden FNV en CNV kondigden deze week aan dat het grondpersoneel van KLM opnieuw het werk neerlegt. Ditmaal niet voor een symbolische prikactie, maar voor een reeks echte stakingen die serieus roet in het eten kunnen gooien. De reden? Een al langer lopend conflict over het loon en de arbeidsomstandigheden voor het personeel op de grond, van bagageafhandelaars tot platformmedewerkers.
En dat zijn precies de mensen die je nodig hebt om überhaupt te kunnen vertrekken.

De bom is gebarsten

Het conflict dreigt al maanden, maar is nu definitief geëscaleerd. De vakbonden zijn boos dat KLM zich volgens hen niet aan de eerder gemaakte cao-afspraken houdt. Medewerkers zouden nog steeds te maken hebben met hoge werkdruk, onregelmatige diensten en ondermaatse vergoedingen. De verwachting is dat de stakingen vooral in de drukke zomervakantieperiode gevoeld gaan worden, met andere woorden: precies als jij je koffers wilt pakken voor die welverdiende vlucht naar de zon.
Volgens de NOS is het doel van de stakingen duidelijk: meer druk zetten op de directie van KLM om de afspraken na te komen en extra eisen te stellen. Naar alle waarschijnlijkheid begint de staking volgende week woensdag en moet die in totaal 8 uur duren.

Reiziger de dupe

En zoals zo vaak bij stakingen in het openbaar vervoer en de luchtvaart, is het de reiziger die er het meeste van merkt. Vakbonden wijzen terecht op het belang van goede arbeidsvoorwaarden, maar de gemiddelde vakantieganger die z’n vlucht mist of urenlang moet wachten op zijn bagage, zal daar weinig boodschap aan hebben.
Voor KLM zelf zijn de stakingen een nieuwe dreun in een al lastige periode. De luchtvaartmaatschappij kampt, net als veel anderen, nog steeds met de nasleep van de corona jaren, gestegen kosten en personeelstekorten. Extra spanningen met het personeel kunnen op korte termijn leiden tot honderden vertraagde of geannuleerde vluchten, precies wat je als bedrijf niet wilt in het hoogseizoen.

En nu?

Voorlopig is het afwachten wanneer en hoe zwaar de stakingen daadwerkelijk gaan uitpakken en daarnaast dreigt KLM weer naar de rechter te stappen om de staking te voorkomen . Maar één ding is zeker: na de NS lijkt het vervoerlandschap opnieuw in een staat van ontregeling terecht te komen. Als je dacht dat reizen per vliegtuig een betrouwbare back-up was voor de trein: think again.
Ons advies? Houd de situatie scherp in de gaten en zorg voor een goed plan B. Of Plan C. Want in het land des vervoerders is chaos inmiddels een constante geworden.
Delen met
Ook interessant