Op een klein,
afgelegen, Schots eiland wordt er een heel bijzondere whisky gestookt.
Gelijkgestemd met de naam van het eiland heet dit Jura Whisky. Een soepele
whisky waarbij je niet bang hoeft te zijn dat ‘ie niet in de smaak valt. Wij
sturen redacteur Chiel, whiskymaagd, naar de Jura community night om te ervaren dat deze whisky voor iedereen toegankelijk is. En waar kun je zo’n
community night nou beter houden dan bij Paviljoen Puur in Diemen? Inderdaad,
nergens. Het is een oase van rust, een goede weerspiegeling van het eiland
Jura, als we hen moeten geloven.
Jura Whisky
Om de avond soepel
te beginnen trappen we ‘m af met een Jura Sunset cocktail. Op het eerste oog
trap je misschien in het feit dat het op een Aperol Spritz lijkt, maar van dit
idee ben je al gauw af. Een paar slokjes van de cocktail, die wel een paar ingrediënten
van de populaire Italiaanse spritz bevat, en je hebt gelijk door dat je hier
een whisky-cocktail in je glas hebt. We proeven een lekkere afdronk, maar
hebben nog niet direct door waar die nou vandaan komt. Deze twijfel wordt al
snel opgeheven als we een proefglaasje in onze hand krijgen waar een vloeistof
in zit dat verdacht veel op whisky begint te lijken.
We worden welkom
geheten door de door en door Brabantse, maar wel enorm enthousiaste ambassadeur
Toon. Hij vertelt ons zijn carrière, waarna we over gaan op belangrijkere
dingen, wat we nou uiteindelijk in ons proefglas hebben. Het gaat om de Jura
Bourbon Cask. Een toegankelijke whisky, waarvan we al snel meer weten dan onze
gemiddelde beste vriend.
Niet drinken, maar
proeven
Maar wat is nou de
juiste manier om zo’n
whisky te proeven? Dat gaan we je eens haarfijn
uitleggen, althans, met dank aan Toon. Eerst wals je het glas, dat is zeg maar
ronddraaien in de lucht, waarna je eerst met je linker, en daarna met je
rechterneusgat eens goed aan het glas ruikt. We merken dat we met ons
linkerneusgat andere dingen ruiken dan we met ons rechterneusgat doen. Maar
goed, dat is allemaal leuk enzo, uiteindelijk krijgen wij ook dorst. Het wordt
tijd om een goede teug te nemen. Omdat de whisky acht jaar gerijpt heeft, moeten
we, onder streng toeziend oog van Toon, de drank ook acht seconden in onze mond
houden. We merken bij het doorslikken dat de whisky minder sterk is dan
gedacht, dat is dus door het even in je mond te parkeren, waardoor hij dus wat
zachter wordt. Op deze manier is whisky proeven, zelfs voor een nieuwkomer,
hartstikke leuk.
Bier en whisky
Je zou denken dat je
bier en whisky afzonderlijk van elkaar moet drinken, dit blijkt dus niet zo te
zijn. Tenminste, als we de jongens van de Bredase bierbrouwerij Frontaal moeten
geloven. Want na zo’n proefglaasje en een Jura Sunset is het wel tijd voor iets
anders. We lopen richting een cocktailbar, nou ja, eigenlijk worden we gelokt
door het geluid van een cocktailshaker die op en neer beweegt. Hier treffen we
de jongens van Frontaal. Een Brabants biermerk, toch een terugkomend dingetje,
dat Brabant. Zij hebben een aparte formule van
cocktails maken. Hierin gaat
namelijk sinaasappelsap, Jura Rum Cask, suikersiroop en hun eigen Double Juice
Punch. Het lijkt op het eerste gezicht een aparte combinatie, totdat de drank
uit de roestvrijstalen cocktailshaker loopt. De Jura
Rum Cask die is gebruikt, heeft een ondertoon van gekruide tropische tonen. Dit
sluit goed aan bij het fruit uit het biertje van Frontaal, waardoor de cocktail
een perfecte verfrisser van de avond is.
Vogels spotten
Wat is het laatste
dat je zou verwachten op een avondje whisky drinken? Inderdaad, vogels spotten.
Daarom is precies dat wat we gaan doen. Maar natuurlijk niet zonder vergezeld
te worden door een glas Jura 10 Year Old. We worden meegenomen door een
spontane vogelspotter die ons met behulp van zijn telefoon geluiden laat horen
die wij vervolgens in de lucht kunnen horen. Na een rondje van ongeveer een kwartiertje door de natuur van Diemen is ons proefglaasje
leeg.
Grande finale
Na het rondje
wandelen is het tijd om een hapje te eten. Althans, we lopen langs een
barbecue-buffet waar de gemiddelde karnivoor, maar ook vegetarische, van gaat
watertanden. Na een paar goed gevulde borden met onder andere diamanthaas,
zalm, zeebaars en een portobello met geitenkaas is het tijd voor de grote
finale; een espresso martini. Of moeten we zeggen, een Jura Martini? Menig
barman of gewoon liefhebber van cocktails weet dat het basisingrediënt van een
espresso martini wodka is, maar heb je het ooit geprobeerd met een scheut whisky?
Dat dachten we al. We kunnen je uit eerste hand vertellen; vervang de wodka
door een maatje Jura 12 Year Old en je weet niet wat je meemaakt.
Met een lekker
flesje
Jura Rum Cask onder de arm stappen wij voldaan de taxi in. Waarna we,
iets te vroeg, onze ogen sluiten, want aan het eind van de dag is whisky ook
een heerlijk slaapmutsje