Wij duiken in de wereld van Jura Whisky op de Jura Community Night

jun 13 , 16:58 Entertainment
schermafbeelding 2024 06 13 122402
Op een klein, afgelegen, Schots eiland wordt er een heel bijzondere whisky gestookt. Gelijkgestemd met de naam van het eiland heet dit Jura Whisky. Een soepele whisky waarbij je niet bang hoeft te zijn dat ‘ie niet in de smaak valt. Wij sturen redacteur Chiel, whiskymaagd, naar de Jura community night om te ervaren dat deze whisky voor iedereen toegankelijk is.
En waar kun je zo’n community night nou beter houden dan bij Paviljoen Puur in Diemen? Inderdaad, nergens. Het is een oase van rust, een goede weerspiegeling van het eiland Jura, als we hen moeten geloven.

Jura Whisky

Om de avond soepel te beginnen trappen we ‘m af met een Jura Sunset cocktail. Op het eerste oog trap je misschien in het feit dat het op een Aperol Spritz lijkt, maar van dit idee ben je al gauw af. Een paar slokjes van de cocktail, die wel een paar ingrediënten van de populaire Italiaanse spritz bevat, en je hebt gelijk door dat je hier een whisky-cocktail in je glas hebt. We proeven een lekkere afdronk, maar hebben nog niet direct door waar die nou vandaan komt. Deze twijfel wordt al snel opgeheven als we een proefglaasje in onze hand krijgen waar een vloeistof in zit dat verdacht veel op whisky begint te lijken.
We worden welkom geheten door de door en door Brabantse, maar wel enorm enthousiaste ambassadeur Toon. Hij vertelt ons zijn carrière, waarna we over gaan op belangrijkere dingen, wat we nou uiteindelijk in ons proefglas hebben. Het gaat om de Jura Bourbon Cask. Een toegankelijke whisky, waarvan we al snel meer weten dan onze gemiddelde beste vriend.

Niet drinken, maar proeven

Maar wat is nou de juiste manier om zo’n whisky te proeven? Dat gaan we je eens haarfijn uitleggen, althans, met dank aan Toon. Eerst wals je het glas, dat is zeg maar ronddraaien in de lucht, waarna je eerst met je linker, en daarna met je rechterneusgat eens goed aan het glas ruikt. We merken dat we met ons linkerneusgat andere dingen ruiken dan we met ons rechterneusgat doen. Maar goed, dat is allemaal leuk enzo, uiteindelijk krijgen wij ook dorst. Het wordt tijd om een goede teug te nemen. Omdat de whisky acht jaar gerijpt heeft, moeten we, onder streng toeziend oog van Toon, de drank ook acht seconden in onze mond houden. We merken bij het doorslikken dat de whisky minder sterk is dan gedacht, dat is dus door het even in je mond te parkeren, waardoor hij dus wat zachter wordt. Op deze manier is whisky proeven, zelfs voor een nieuwkomer, hartstikke leuk.

Bier en whisky

Je zou denken dat je bier en whisky afzonderlijk van elkaar moet drinken, dit blijkt dus niet zo te zijn. Tenminste, als we de jongens van de Bredase bierbrouwerij Frontaal moeten geloven. Want na zo’n proefglaasje en een Jura Sunset is het wel tijd voor iets anders. We lopen richting een cocktailbar, nou ja, eigenlijk worden we gelokt door het geluid van een cocktailshaker die op en neer beweegt. Hier treffen we de jongens van Frontaal. Een Brabants biermerk, toch een terugkomend dingetje, dat Brabant. Zij hebben een aparte formule van cocktails maken. Hierin gaat namelijk sinaasappelsap, Jura Rum Cask, suikersiroop en hun eigen Double Juice Punch. Het lijkt op het eerste gezicht een aparte combinatie, totdat de drank uit de roestvrijstalen cocktailshaker loopt. De Jura Rum Cask die is gebruikt, heeft een ondertoon van gekruide tropische tonen. Dit sluit goed aan bij het fruit uit het biertje van Frontaal, waardoor de cocktail een perfecte verfrisser van de avond is.

Vogels spotten

Wat is het laatste dat je zou verwachten op een avondje whisky drinken? Inderdaad, vogels spotten. Daarom is precies dat wat we gaan doen. Maar natuurlijk niet zonder vergezeld te worden door een glas Jura 10 Year Old. We worden meegenomen door een spontane vogelspotter die ons met behulp van zijn telefoon geluiden laat horen die wij vervolgens in de lucht kunnen horen. Na een rondje van ongeveer een kwartiertje door de natuur van Diemen is ons proefglaasje leeg.

Grande finale

Na het rondje wandelen is het tijd om een hapje te eten. Althans, we lopen langs een barbecue-buffet waar de gemiddelde karnivoor, maar ook vegetarische, van gaat watertanden. Na een paar goed gevulde borden met onder andere diamanthaas, zalm, zeebaars en een portobello met geitenkaas is het tijd voor de grote finale; een espresso martini. Of moeten we zeggen, een Jura Martini? Menig barman of gewoon liefhebber van cocktails weet dat het basisingrediënt van een espresso martini wodka is, maar heb je het ooit geprobeerd met een scheut whisky? Dat dachten we al. We kunnen je uit eerste hand vertellen; vervang de wodka door een maatje Jura 12 Year Old en je weet niet wat je meemaakt.
Met een lekker flesje Jura Rum Cask onder de arm stappen wij voldaan de taxi in. Waarna we, iets te vroeg, onze ogen sluiten, want aan het eind van de dag is whisky ook een heerlijk slaapmutsje
Delen met
Ook interessant