Met de intrede van november liggen koude, barre tijden in het verschiet. De winter is bij uitstek het jaargetijde om binnen bij het haardvuur de keel te verwarmen door te nippen aan een heerlijke whisky. Wij namen een voorproefje op de donkere dagen en gingen een avondje Jura whisky proeven. De topografische wonderkinderen onder ons kennen Jura als een eilandje bij Schotland, hemelsbreed op dezelfde hoogte als Glasgow. Denk hierbij aan woeste rotspartijen, ruige bergen en prachtige meren, gelegen aan de Atlantische Oceaan, wat Jura ook een paar palmbomen oplevert. Op het eiland wonen vijfentwintig keer zoveel herten als mensen, (5000 om 200), maar waar die herten een beetje bladeren staan te knagen, daar werken die mensen met ziel en zaligheid in de wereldberoemde whisky distilleerderij van Jura. Laten die hardwerkende mensen nou net hun recept nog een tandje hebben verbeterd met als resultaat een spiksplinternieuwe range single malt whisky.
Om dat te vieren zijn we uitgenodigd voor een avondje whisky proeven op Pampus, het eiland in het IJmeer. Ze hebben er alles aan gedaan om Schotland te imiteren, want de regen valt met bakken uit de lucht valt en windkracht gel-uit-je-haar over het eiland stormt. Gelukkig mogen we naar binnen, waar brand ambassador van Jura Daryl Haldane ons het een en ander doceert over het iconische whiskymerk.
Historie
Een van de belangrijkste redenen waarom de whisky’s van Jura zo speciaal zijn, is de plek waar het wordt gemaakt. In de woeste natuur van het Jura, ligt één dorp waar men zich al sinds 1810 richt op één ding: het maken van een van de meest bijzondere whisky’s ter wereld. Je hebt hier eén weg, één distillery, één pub en één shop. Na de economische mindere jaren, werd de distilleerderij in 1963 volledig opnieuw opgebouwd, waarna het uitgroeide tot een wereldberoemd whiskymerk die vele awards in de wacht sleepte voor hun single malts. Die heeft het mede te danken aan de hoge distilleertoestellen die naar het eiland werden gehaald. Die stills behoren zelfs tot de hoogste ter wereld. Het kostte wat moeite om ze te verschepen, maar om met het whiskymerk te spreken: 'There are a hundred ways to do things easier in life, but then it wouldn’t be Jura.' Ze haalden er wel de nodige productiecapaciteit mee in huis, want gezamenlijk produceren die toestellen maar liefst 2,4 miljoen liter whisky per jaar.
Jura heeft met de Signature Series een vijftal nieuwe whisky’s gelanceerd. Daar worden wij als whiskyliefhebbers natuurlijk uitermate gelukkig van. De vijf nieuwkomers zijn: de Jura Journey, Jura 10yo, Jura 12yo, Jura Seven Wood en Jura 18yo. Wij behandelen ze hieronder even voor je.
1. Jura Journey
Wat ruik je:Aroma’s van vanille, citrus en een vleugje rook Wat proef je: Kaneel, peren, pecan en caramel.
Gerijpt in:American White Oak ex-bourbon vaten, wat een amber gold kleurige whisky oplevert met een promillage van 40%.
2. Jura 10 year old
Wat ruik je:fruit, gemalen peper en pure chocolade Wat proef je: Nectarines, gember en verse koffie
Gerijpt in:liefst 10 jaar in American White Oak ex-bourbon vaten, waarbij de laatste finesse wordt aangebracht in vaten van Oloroso sherry uit Jerez in Spanje.
3. Jura 12 year old
Wat ruik je:sappige geuren van chocolade, walnoot en citrusvruchten.
Wat proef je: smaken van honing, gezouten banaan, bruine suiker met een vleugje rook.
Gerijpt in:voor 12 jaar in de befaamde American White Oak ex-bourban vaten, wederom afgetopt in de sherry tonnen van Oloroso uit Jerez.
4. Jura Seven Wood
Wat ruik je:een mix van koffie, gember, kruiden en melkchocolade Wat proef je:
gecarameliseerde perzik, zoethout, sinaasappel en rook.
Gerijpt in:liefst zeven verschillende eikenhouten vaten. Het begint in de ex-bourbon American White Oak, daarna rijpt het verder in achtereenvolgens Limousin, Troncais, Allier, Vosger en Jupilles & Les Bertranges vaten.
5. Jura 18 year old
Wat ruik je:toffee, tropisch fruit en kaneel Wat proef je: smaken van koffie, cacao en black forest fruit.
Gerijpt in:de topper van de Jura collectie is maar liefst 18 jaar lang gerijpt in de American White Oak ex-bourbon vaten, waarbij de kerst op de whiskytaart wordt gezet door hem te finishen in superieure rode wijn vaten van de Premier Grand Cru Classé Bordeaux.
Smaak is heel persoonlijk, maar als wij een favoriet uit zouden mogen kiezen, dan zou het de Jura Seven Wood zijn. Jarenlang heeft de whisky in verschillende vaten mogen rijpen en dat proef je er ook echt aan af, echt bijzonder hoe je bijvoorbeeld de perzik eruit haalt. Het mooie aan deze whisky’s is ook dat ze flessen hebben voor alle categorieën whiskydrinker. Van de jongeman die het net leert drinken tot de doorgewinterde whiskydrinker met de 18 year old, of fabriceer er een tasty cocktail van voor je Tinderdate. Dat maakt het tot een heel veelzijdig whiskymerk. Trommel je beste maten op, zet er gedroogde bananenchips naast en knoop een goed gesprek aan en je bent verzekerd van een topavond.