Een traditionele Italiaanse pizza is voor menig man een van zijn favoriete gerechten. Net zoals vele andere lekkernijen uit de keuken van de laars aan de Middellandse Zee, is dit gerecht simpel, voedzaam en bovenal betaalbaar. Dat laatste is bij een restaurant in het stadje Bisceglie net effe wat anders gelopen en de Italianen koken wederom van woede. Vorige week waren het de Britten die
onder vuur lagen bij de Italiaanse media. Kookmagazine
BBC Good Food publiceerde een eigen twist op het traditionele pastarecept Cacio e Pepe. Als reactie stapte de organisatie van Italiaanse chef-koks naar de Britse ambassade in Rome om hun verontwaardiging en boosheid over deze culinaire heiligschennis kenbaar te maken. Deze week is het een Italiaans restaurant dat de media domineert. De toko vroeg namelijk extra geld aan een gast die pizza 'zonder tomaten' bestelde. De trattoria wist alleen even niet dat de gast Olympisch zwemster is met een grote online invloed.
Nationale crisis
Waar wij Nederlanders trots zijn op
onze invloed binnen de wereld van dancemuziek, zijn de Italianen dit op hun auto's, architectuur en bovenal de keuken. Het bonnetje met extra kosten voor het weglaten van kersentomaatjes zorgt in het land van gastvrijheid dan ook voor grote verontwaardiging. We kunnen het dan ook gerust een nationale crisis noemen. In een bericht dat olympisch zwemster
Elena Di Liddo op Instagram plaatst schrijft ze: "Anderhalve euro moeten betalen voor iets wat ik niet gegeten heb, is triest en beschamend." Daarnaast vraagt ze zich ook af of het volgens de wet wel mag wat het restaurant doet. Kortom, de zwemster verdrinkt in herkenbare emoties, die in onze ogen, volledig terecht zijn.
Quanto costa?
Nu kun je denken: waar maakt deze meid zich nu zo druk om. Dat kunnen we ook wél begrijpen, want het gaat tenslotte om slechts drie euro aan extra kosten. Echter is eten heilig in
Italië en als je hier mee rotzooit op wat voor manier dan ook, worden de hooivorken en fakkels van zolder gehaald. Restaurant Mammamia slaat dan ook terug en laat weten dat de simpele vergissing – zouden wij ook zeggen met zoveel ophef, hèhè – is rechtgezet en de ophef nu wel kan ophouden.
Aan de krant
La Gazzetta del Mezzogiorno vertelt het restaurant: "Het zou voldoende zijn geweest om het onder onze aandacht te brengen. Dan hadden we de fout uiteraard gecorrigeerd. Het is betreurenswaardig dat zo’n klein incident wordt gebruikt om niet alleen een negatief beeld te schetsen van ons restaurant, maar ook van de stad Bisceglie en van Puglia. Een regio die we elke dag proberen te promoten door ons werk en onze gastvrijheid aan zowel lokale klanten als toeristen." Elena is die drie keiharde euro's daarentegen wel kwijt en eerlijk is eerlijk, voor minder hoor je niet meer te betalen. Dat zouden de Italianen met al hun erecodes moeten weten.