Velen van ons hebben ooit weleens iets te diep in het glaasje gekeken. Naast dat je er vaak botergeil van wordt heeft het nuttigen van een kleine zeecontainer aan drank nog een andere bijwerking: geheugenverlies. Onderzoekers weten nu precies hoe zo’n minidementie werkt.
Het idee was leuk, een gezellig avondje op pad met je vrienden. Misschien een of twee pilsjes door je slokdarm gieten om vervolgens om halftwaalf weer veilig in je bed te kruipen. Ruim zes uur later dan gepland en meer dan tien goudgele rakkers verder beland je in bed. Het bed van ene Kimberley waar je vrienden je nog voor gewaarschuwd hadden. Verder weet je geen reet meer van die uit de hand gelopen avond. Maar hoe kan het eigenlijk dat je je niks kunt herinneren na een avond flink dronken zijn.
George Koob is baas van het Amerikaanse ‘National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism’. Hij vertelt in The Huffington Post dat als je genoeg alcohol in je mik gooit, het deel van je brein dat herinneringen op zou moeten slaan er gewoon mee kapt. Best jammer eigenlijk, want dit soort avonden leveren vaak toch wel de mooiste herinneringen op.
Als je ladderzat bent, wordt de chemische balans in je hersenen verstoort. De neurotransmitters die voor je herinneringen zorgen worden tegengehouden. Neurotransmitters zijn volgens het Nederlands Herseninstituut ‘boodschapper stofjes in de hersenen die zorgen voor de informatieoverdracht tussen zenuwcellen.’
Voor de paar mensen die na de woorden ‘neurotransmitters’ en ‘chemische balans’ nog niet zijn afgehaakt zullen we het nog wat gedetailleerder uitleggen. Om herinneringen te creëren maken je hersenen extra glutamaat neurotransmitters aan. Van de neurotransmitter GABA heeft je brein juist minder nodig. Alcohol zorgt ervoor dat er juist minder glutamaat en meer GABA neurotransmitters in je koppie rondzwerven. Hierdoor is je geheugen dus vergelijkbaar met dat van je demente oma na een avondje comazuipen.
Jezus, zijn wij Willem Wever of FHM? Geen zorgen, dit was alle hersenchirurg-waardige info van vandaag. Voor je het weet staan we te concurreren met de opleiding tot neuroloog, dat moeten we ook niet hebben natuurlijk. Maar dankzij ons weet je nu wel wat er in je hoofd gebeurt als de drank weer eens rijkelijk door je strot vloeit.