Na Google Earth komen ze nu met Google Timelapse

16 apr 2021, 11:00 Entertainment
google earth timelapse
Ben je nou benieuwd hoe jouw dorp of stad er vroeger vanuit de lucht eruitzag? Hoe het vanaf de grond is opgebouwd? De huizen, winkels en voetbalvelden? Of ben je eerder benieuwd naar het verloop van de opwarming van de aarde of het ontbossen van het vele groen wat we hebben op aarde? Het is mogelijk met de nieuwste functie van Google Earth, genaamd Google Timelapse. Google Earth biedt voor het eerst de mogelijkheid om vloeiend door satellietfoto's van de afgelopen 37 jaar te bladeren. De nieuwe functie Timelapse maakt het verstrijken van de tijd en de veranderingen op aarde tastbaar.

Google Timelapse

Google Timelapse is de grootste update sinds 2017 voor Goolge Earth. Met deze functie is elke plek op aarde als Timelapse te bekijken, door een nieuwe tijdlijnbalk heen en weer te slepen. Het is vanaf donderdag beschikbaar. En ja zelfs je kleine dorpje of toen nog onbekende plaatselijke voetbalclub kan je vanaf het begin af aan zien opgroeien.
solar farm china

Opwarming van de aarde

In de nieuwste functie van Google is het mogelijk naar bijna tweehonderd locaties te gaan die zijn uitgelicht in themalijsten. Denk hierbij aan stedelijke groei, ontbossing en energiebronnen. In de Timelapse is te zien hoe de Columbia Glacier in Alaska zich staande probeert te houden, maar door de opwarming van de aarde kan de gletsjer het niet meer volhouden. Gelukkig zijn er ook positieve dingen te bekijken, zoals de succesvolle bescherming van bossen in de Amazone.
columbia glacier timelapse in google earth

Grootste video op de planeet, van onze planeet

We horen je denken, zoveel beelden en zoveel satelliet materiaal dat zal wel een hoop data zijn. Dat klopt, want om de nieuwe functie mogelijk te maken zijn 24 miljoen satellietfoto's van de afgelopen 37 jaar verzameld – van 1984 tot 2020. Dan moet je ervoor zorgen dat die beelden lekker in elkaar overlopen zonder hapering, hiervoor moesten ze de beelden analyseren. Dit alles bij elkaar koste zo’n ruim 2 miljoen uur aan processortijd, waarvoor duizenden Google Cloud-machines zijn gebruikt. Het duurt effe, maar dan heb je ook wat. Van de ruim 20 petabyte aan satellietfoto's waar Google mee begon, is zo een video-mozaïek gemaakt op een formaat van 4,4 terapixel. Volgens Google zou dit de 'grootste video op de planeet, van onze planeet' zijn.

Nederland in geur en kleur

Ook Nederland is in geur en kleur te bekijken op Google Timelapse. Zo is de groei van Schiphol te zien, de bebouwing van Flevoland en de groei van de Groningse Eemshaven waar Google een datacenter heeft. We denken dat je hier wel even zoet mee bent.
Delen met
Ook interessant