New year, new me! 1 januari is voor velen weer de dag voor een nieuwe start, een schone lei en schone longen. Naast stoppen met roken zijn ook minder snoepen, effe geen alcohol meer en sporten veel genoemde goede voornemens. Ze maken is vrij eenvoudig, je eraan houden is een andere kunst. Hoe verander je je gedrag zodat je niet weer gelijk overstag gaat bij het ruiken van een sigaret? We leggen het je uit! Goede voornemens
Wil je je gedrag veranderen, dan moet je flink aan de bak. Je gedrag veranderen, doe je niet effetjes. Wil je echt van je tabak-, alcohol- of suikerverslaving af, dan moet er een structurele verandering plaatsvinden. En dat is nou net de reden dat goede voornemens vaak zo snel weer op de klippen lopen. Verandering is namelijk ‘doodeng’, legt sociaal psycholoog Karlijn Massar uit.
Gedrag aanpassen
Je gedrag aanpassen is spannend. Mensen gedragen zich vaak jaren op dezelfde manier en weten wat dit gedrag voor hen oplevert. Als het sigaretje in de morgen al jaren jouw momentje van bezinning is, kan het lastig zijn daar mee te moeten kappen. In de plaats daarvan iedere morgen drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent? Tja, dat is effe wennen.
Gedrag is een patroon dat voor een individu werkt. Iets zoets nemen op momenten van stress, kan werken ‘op dat moment’. Het patroon doorbreken is pittig moeilijk, want de korte termijn voordelen winnen het vaak van de lange termijn voordelen, zegt Massar. Je moet de discipline dus echt vanuit je grote teen halen, wil je erin slagen.
Beloningssysteem veranderen
Eetgedragexpert Anne Roefs bestudeert hoe het brein reageert bij het zien van eten. Anne ontdekte dat de activiteit in het beloningscentrum verschillend kan zijn bij het zien van eten. Het ligt eraan waar je op let. Zo is de activiteit in het beloningscentrum hoger wanneer er gelet wordt op smaak, dan wanneer er gelet wordt op calorieën.
Volgens Roefs zit er in deze bevinding goede hoop. De manier waarop je naar eten kijkt, kun je veranderen. It is all about the mindset. Als je consequent denkt ‘veel suiker is ongezond’, kun je het beloningssysteem in de hersenen veranderen.
Wil je je goede voornemens dus echt behalen, dan moet je gedragspatronen zien te doorbeken. Makkelijk is het niet. Maar ja, moeilijke wegen leiden vaak naar prachtige bestemmingen.