Hoe gezond is ons sperma nog op onze oude dag?

16 mei , 12:28 Entertainment
depositphotos 687590120 s

Kinderen krijgen, voor de een het mooiste wat er is, de ander moet er nog niet aan denken. Maar het is helaas niet voor iedereen een keuze om dit wonder ooit te mogen meemaken. Sommige mensen zijn volledig onvruchtbaar en voor anderen is het gewoon nét wat lastiger om het sprongetje te maken. Maar hoe gezond blijft ons sperma nou echt?

Bij vrouwen weten we dat het niet voor eeuwig mogelijk is om een kind te krijgen. Maar hoe is dat voor ons als mannen? Je hoort wel eens verhalen van celebrities dat ze op 83-jarige leeftijd een kind krijgen, wij denken dan altijd: hoe dan?

Super sperma

Is er dan bij die oudere mannen sprake van super sperma? Geen flauw idee. Wat we wél weten, is dat mannen op elke leeftijd ongeveer dezelfde hoeveelheid sperma blijven aanmaken. Dus ook die man van 93 in z’n rolstoel maakt nog evenveel sperma aan als die ene 25-jarige gezonde tenniscoach, bizar om te bedenken. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat het sperma van deze twee ook even ‘gezond’ is. Waar zit dan het grote verschil in het sperma van een oude of jonge man? Dit zit hem voornamelijk in de bewegelijkheid.

Bewegelijkheid

Iedereen kent van vroeger het standaardverhaaltje over de snelle zwemmers nog wel. Je weet wel, de snelste spermacel bereikt als eerste de vrouwelijke eicel en heeft hierdoor de beste kans op bevruchting. Naarmate je ouder wordt, is het waarschijnlijk dat je cellen nou eenmaal wat minder snel gaan zwemmen. Werkt een beetje hetzelfde als dat mensen van 90 niet meer zo vitaal zijn als mensen van 25. Het sperma zwemt minder snel waardoor de bevruchting minder goed lukt. Ook kan het zijn dat de cellen in rondjes bewegen en dus helemaal niet hun best doen om bij de vrouw te komen. Of mannen dus ook een biologische klok hebben? Jazeker, maar die werkt heel anders dan die van vrouwen.

Delen met
Ook interessant