Kannibalisme en andere gestoorde medische foutjes

29 okt 2023, 17:01 Entertainment
depositphotos 216191154 xl
Met de kennis van nu en een beetje hulp van thuisarts.nl weet jij waarschijnlijk alles over geneeskunde. Artsen van vroeger hadden dit handige hulpmiddel niet en gebruikte een geinige combinatie van gezond verstand en bijgeloof. Dit leverde een hoop hele bizarre, maar ook hele grappige adviezen op. Wij zetten er een paar op een rijtje!
Er zijn een paar middeleeuwse medische technieken, die onze mond nog steeds doen openvallen. Een zwangerschap voorkomen door een rood lint om je hoofd te knopen tijdens de seks, met hondenplas wratten verhelpen of bijvoorbeeld kaalheid tegen gaan door ui. Als dat laatste nou waar was, zou dat een hoop tripjes naar Turkije schelen!

Mummies en lichamen eten

Een taalkundig misverstand kan natuurlijk voorkomen en je niet altijd even lekker kunnen uitdrukken in een vreemde taal, is ook hartstikke herkenbaar. Zo'n smerig voorbeeld als deze kom je alleen niet zo vaak tegen. Laten we bij het begin beginnen, een goedje dat 'mumia' werd genoemd, werd gewonnen uit een Perzische berghelling. Dit wondermiddel stond bekend om zijn geneeskrachtige kwaliteiten en werd dan ook gebruikt voor medicinale doeleinden.
Toen Europeanen Islamitische teksten gingen vertalen zorgde de term mumia voor de nodige verwarring. De Westerse Europeanen maakten van mumia mummies want tja, potato, potahto hè! Voor je er erg in had, waren onze mede continent bewoners op zoek naar één ding: mummies! Aangezien je van hoofdpijn tot hartfalen kon verhelpen met het eten van mummies, ontstond er een ware handel in de ingebonden lichamen. Ook kwamen lijkenpikkers uit de grond als paddenstoelen en begon er een ware handel in fake mummies. Kannibalisme was trouwens niks nieuws voor die tijd hoor, men dronk het bloed van gladiatoren tegen epilepsie en menselijk vet scheen goed te zijn tegen een boel andere kwaaltjes.
depositphotos 354283868 xl scaled
Foto: depositphotos

Wijn

De Grieken hadden er in de vroege oudheid een top oplossing, namelijk wijn! Ze hadden simpelweg geen idee over het menselijk lichaam en accepteerden dat er niks te veranderen was aan de levensloop. Waar je wel inspraak op had was je eigen wijnconsumptie en dus probeerde ze dit als wondermiddel. Van open wonden tot botbreuken, wijn leek de pijn altijd te verzachten!

Pestmaskers

Nog zo'n raar fenomeen: het pestmasker. We kennen hem nu uit de videoclips van De Kraaien, sowieso lekker om weer eens te luisteren, of als outfit voor Carnaval of een ander verkleedfeestje. De pest was één van de dodelijkste ziektes en veel mensen moesten dit afkopen met de dood. Pestmeesters, artsen die de ziekte de kiem moesten smoren, misten de nodige medische kennis maar droegen wel leuke fitjes. Dit hadden zij te danken aan Charles de Lorme, die we misschien wel kunnen omdopen tot modepolitie. Hij beweerde dat een mantel die was ingesmeerd met geurige was, een hemd in de kniebroek met hoge laarzen en een hoed en handschoenen van geitenleer je beschermde tegen de ziekte. Het belangrijkste middel om je outfit af te toppen? Een vogelmasker. Het masker moest dan wel aan de nodige eisen voldoen, hij moest 15 cm lange snavel hebben met slechts twee gaten en vol kruiden.
Nog een misvatting; de pest werd niet veroorzaakt door giftige dampen, maar door een bacterie. Dit betekent dat de enorme kostuums en angstaanjagende maskers precies niks uithaalden tegen de dodelijke ziekte.
depositphotos 199157788 xl scaled
Foto: depositphotos
Delen met
Ook interessant