Het WK is in volle gang en we zitten er helemaal in. Ecuador wint de openingswedstrijd tegen gastland Qatar. Engeland verpulvert Iran, Nederland wint de eerste poulewedstrijd en Saoedie-Arabië stunt tegen Argentinië. Maar wat is jullie gisteren ongetwijfeld opgevallen? Inderdaad, extreem veel blessuretijd!
Moesten alle scheidsrechters aan hun aantal stappen komen? Wordt dit een nieuwe trend of is extreem veel blessuretijd het nieuwe normaal? Wij gingen op onderzoek uit en belden met Bas Nijhuis.
In de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador rekende de scheidsrechter 11 minuten toe. Tijdens Engeland en Iran kwam er een half uur aan blessuretijd bij. Nederland moest het doen met 14 minuten extra tijd en bij de Verenigde Staten kwamen er 13 minuten bovenop de reguliere speeltijd. Dat is in totaal gewoon 68 minuten en dus bijna een hele voetbalwedstrijd. Hoe kan het nou eigenlijk dat de scheidsrechters zoveel blessuretijd toerekenen? We vroegen het aan Bas Nijhuis, scheidsrechter bij de KNVB.
‘‘De FIFA heeft duidelijke instructies gegeven. Ze willen van het spelbederf af, dus voor het vertragen van de wedstrijd, overtredingen maken en het elke keer gaan liggen om het spel stil te leggen. We hebben natuurlijk geen zuivere speeltijd, maar de FIFA wil wel die kant op. Daarom gaan ze alles bijtrekken. Dat betekent dat na gewone wisselmomenten en de VAR-checks, nu ook de momenten erbij komen wanneer de bal langer weg is en het allemaal wat langer duurt. Dat gaan de scheidsrechters nu bijhouden, waardoor je standaard 8 á 9 minuten erbij krijgt. Dat was gisteren bij het Nederlands elftal ook het geval. Daar kwamen ook 8 minuten bij en dan denk je fluit gewoon af. Maar nee, in die 8 minuten kan er misschien wel iemand op de grond liggen, dus dat tellen ze er gewoon bij. En dan kom je inderdaad op 10 minuten en dat is even wennen.’’
Extreem veel blessuretijd kunnen we vanaf nu verwachten bij iedere WK-wedstrijd, maar er zijn nog meer dingen die we kunnen verwachten, vertelt Bas Nijhuis. ‘‘De FIFA heeft de instructies meegegeven om belangrijke spelers, dus zeg maar de smaakmakers van een wedstrijd, te beschermen. Dat is echt een opdracht geweest aan alle scheidsrechters. Spelers die acties na acties maken en het publiek vermaken, maar uiteindelijk onderuit worden gezaagd. Dat wil de FIFA niet, dus dan maar harder optreden en geel geven. Daarnaast gaat er nog meer naar de VAR worden gekeken, want de FIFA vindt dat de scheidsrechters aan de hand van beelden zelf de beslissing moeten maken.’’
Dat betekent nog meer en langere VAR-checks en de wedstrijd gaat hierdoor nog langer duren. We hoeven dus straks niet meer raar op te kijken als de 4e official extreem veel blessuretijd er bovenop doet. Dat is na vandaag de normaalste zaak van de wereld. Vanaf nu dus alleen nog maar meer voetbal, meer zuivere speeltijd en nog meer kansen op doelpunten.