Gabbers, maatjes, matties, broers allemaal namen met een en dezelfde betekenis: vriendschap. Uit dit onderzoek blijkt dat wij mannen meer emotionele voldoening halen uit een goede relatie met vrienden dan een relatie met een vrouw. Een goede bromance is ook super relaxed om te hebben, je kan ventileren, leuke dingen doen en elkaar helpen wanneer nodig.
In het onderzoek wordt beschreven dat de afgelopen jaren intieme vriendschappen van mannen tussen elkaar sociaal acceptabeler zijn geworden. Gesimplificeerd, betekent dit dat je tegenwoordig gewoon op date met je matties kan gaan zonder dat je raar aangekeken wordt. Er zit volgens de onderzoekers een kanttekening aan deze beweging en dat is dat de interactie naar onze vrouwelijke medemens wel minder wordt. Dit herken je misschien wel; je bent effe gek aan het doen met je gappies op de zaterdagavond en hebt totaal geen behoefte meer om met de dames te praten.
''Close your eyes bro, what do you see? 'Nothing, bro.' That is my life without you bro.'' Het concept van een intieme mannelijke vriendschapsrelatie, ofwel bromance, is niet nieuw. George Washington schreef in een ver, ver verleden al vertederende brieven naar zijn matties. Echter werden hechte mannelijke gezelschappen in de tweede helft van de 20e eeuw taboe, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Winchester in Engeland. Als gevolg van dit taboe was een toename van homofobe gevoelens en veranderende idealen van hoe mannelijkheid eruit zou moeten zien.
De afgelopen jaren zijn bromances weer cool geworden. Dit komt door bekende bro's, zoals Obama samen met Biden, films als Jackass en Jonah Hill en Leonardo Di Caprio in the Wolf of Wall Street. Om erachter te komen hoeveel bromances ertoe deden, ondervroegen de onderzoekers dertig heteroseksuele mannen die tweedejaars-student waren. Daarbij hadden de studenten al eerder een relatie hadden gehad, of zaten ze momenteel nog in een relatie. De groep was zeker homogeen; behalve dat het allemaal heteroseksuele studenten waren, waren alle mannen op één na blank en hadden ze allemaal een sportgerelateerde studie.
De auteurs ontdekten dat ze allemaal meldden dat ze op een of ander moment minstens één 'bromantische' vriend hadden - met wie ze zich bezighielden met 'grenzeloze' gedragingen zoals het delen van geheimen, het uiten van liefde of slapen in hetzelfde bed. 29 van de 30 mannen zeiden te hebben geknuffeld met hun beste gabber. Dus als jij je mattie weer is in een dronken, verdrietige of vrolijke bui knuffelt ben je zeker niet raar!
De mannen uit het onderzoek gaven aan dat ze zich minder beoordeeld voelen door hun mannelijke vrienden dan door hun vriendinnen. Mister X: "Tim weet dat ik graag naar Taylor Swift en Beyonce luister, maar ik houd dat stil, (in de buurt van mijn vriendin) omdat ze me zou veroordelen. Ik heb het gevoel dat ik mannelijker bij haar moet zijn.” Wij herkennen het het gevoel van 'moeten presteren' bij de vrouwen wel. De studenten vonden conflicten met mannen ook makkelijker te overwinnen en konden makkelijker hun gevoel kwijt. 28 van de 30 zeiden dat ze persoonlijke zaken liever met een gabber zouden bespreken dan een gabberina. "Als ik een knobbel op mijn testikel zou vinden, zou ik met maatje praten in plaats van met mijn vriendin", zei een geïnterviewde.
Toen de mannen gevraagd werd om het verschil tussen een bromance en een romance te beschrijven, merkte een man op dat er drie factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden: seksuele aantrekkingskracht, emotionele band en persoonlijkheid. "Een bromance heeft de laatste twee nodig", merkte hij op, terwijl een relatie met een vrouw er twee nodig heeft, inclusief seks.
"De mannen die we hebben geïnterviewd, hebben een overtuigend besluit genomen", schreven de onderzoekers. "Over het algemeen voerden ze aan dat bromantische relaties bevredigender waren in hun emotionele intimiteit, vergeleken met hun heteroseksuele romances."
Het feit dat mannen zich eindelijk op hun gemak voelen om dicht bij elkaar te komen, is een progressieve stap voorwaarts, zeggen de wetenschappers en ze suggereren dat mannen veel kunnen hebben aan langdurige vriendschappen van hetzelfde geslacht, vooral als ze zich niet op hun gemak voelen om emotioneel intiem te zijn met vrouwen.
Maar ze uiten ook hun bezorgdheid over traditionele man-vrouwrelaties en schrijven dat "de opkomst van de bromances misschien niet helemaal bevrijdend en sociaal positief voor vrouwen is." Het XY-gen in de studie verwees soms naar hun vriendinnen met seksistische of minachtende taal, schreven ze en toonden een "wij en zij"-mentaliteit die suggereerde trouw aan hun "broers" over hun romantische partners.
De auteurs suggereren zelfs dat deze veranderende culturele normen zelfs gevolgen kunnen hebben voor waar en hoe mannen ervoor kiezen om te leven, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om bij een mannelijke kamergenoot in te trekken in plaats van bij een vriendin, waardoor relaties worden vertraagd of verstoord die uiteindelijk tot een huwelijk kunnen leiden en een gezin stichten. "Liefjes zijn tijdelijk", zei een deelnemer aan het onderzoek tijdens zijn interview. "Een bromance kan een leven lang meegaan."