Het Engelse DragonFire wapen is een feit, een antiraketwapen dat met precisie lazerstralen vuurt

27 jan , 16:59 Entertainment
dragonfire laser achieves uks first high power aerial target firing
Hoewel het algemeen bekend is dat de Simpsons verdacht goed zijn in het voorspellen van de toekomst, kennen we een andere serie die het in 1977 al liet zien. Het verenigd koninkrijk heeft na jaren testen een nieuw antiraketwapen. Het DragonFire laser directed energy weapon (LDEW), is met vlag en wimpel geslaagd. De test, uitgevoerd op het MOD Hebrides Range, is een gezamenlijk project van Dstl, MBDA, Leonardo en QinetiQ en is een indrukwekkende mijlpaal voor de wapenwereld en het Verenigd Koninkrijk. Kort gezegd, een aantal hoge piefen met geld die teveel Star Wars hebben gekeken.

DragonFire laser weapon

De DragonFire is het resultaat van een indrukwekkende investering door zowel de wapenindustrie als het Britse Ministerie van Defensie. Hoeveel het heeft gekost? Ongeveer 't prijskaartje van een super talentvolle Braziliaanse voetballer van achttien jaar. De DragonFire is namelijk niet zomaar een laserwapen. Gedurende eerdere tests was het al mogelijk om goed te richten en een doelwit in de verte feilloos doormidden te laseren, maar deze recentere tests tonen aan dat het systeem in staat is bewegende luchtdoelen met uiterste precisie op lange afstand te volgen en vervolgens te destroyen.

Rocket science

Het DragonFire-lasersysteem, met een bereik waar we de komende tijd niet achter zullen komen, komt voort uit een samenwerking en een investering van 72,5 miljoen Pond door het Britse Ministerie van Defensie. Mark Hamilton, Managing Director van Electronics UK, benadrukt de precisie van het systeem: "Onze beam director technology levert ultrascherpe tracking en stabiliteit op lange afstand, terwijl het hoge laserenergie kan verwerken. We zijn blij dat we het systeem succesvol hebben kunnen testen tegen een representatief luchtdoel op verschillende afstanden, hoogtes en snelheden."

Prijsschieten

DragonFire, een naam die gewoon rechtstreeks uit een sciencefictionfilm lijkt te komen, is niet alleen goed voor de ontwikkelingen qua techniek, maar ook economisch gezien uniek. Zo bedragen de operationele kosten van de laser over het algemeen minder dan £10 per schot. In een tijd waarin technologische vooruitgang en nationale veiligheid hand in hand gaan, zorgt de DragonFire er in ieder geval voor dat het Verenigd Koninkrijk voorloopt op de laserwapen-ontwikkeling. Wij houden de ontwikkelingen nog even goed in de gaten, misschien wordt het dan toch tijd voor een meeting van onze vrienden bij Defensie en de TU Delft? Een revival van de T-65 X-Wing Starfighter zou wel een goed antwoord op de DragonFire zijn denken wij.
Meer weten over de DragonFire?
Delen met
Ook interessant