Daar is hij weer. Misschien wel het gezelligste ontbijt van het jaar, het
paasontbijt. Gezellig met je familie of schoonfamilie aan tafel. Croissantjes
in de oven, verse eitjes op tafel en de geur van koffie zweeft door het huis.
Even lekker ontspannen, toch? Nou ja, behalve voor je portemonnee. Want die zit
dit jaar in de stress. Ja hoor, we zijn weer een jaartje verder en dus ook een
paar euro lichter. Maar hoeveel duurder is dat paasontbijtje nou echt geworden?
Wij hebben het voor je uitgezocht.
Volgens de
Rabobank ben je dit jaar gemiddeld €3,72 per persoon meer kwijt aan je
paasontbijt. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Auw. En
wat zijn dan de grootste prijsboeven? Sinaasappelsap, roomboter en hoe kan het
ook anders de paaseitjes.
Sinaasappelsap
is niet meer te betalen
Voor een simpel
glaasje sinaasappelsap betaal je dit jaar gemiddeld €0,75. Een stijging van
maar liefst 25%. Waarom? Nou, begin 2024 werd sinaasappelsap al duurder door
een ‘bijzondere verbruiksbelasting’ op niet-alcoholische dranken. En
daar bovenop kwam nog een aanbodtekort, zegt Sebastiaan Schreijen,
supermarktanalist. Slechte oogsten, met name in Brazilië, hebben het sap
letterlijk uit de markt geperst.
Ook roomboter
doet een duit in het zakje. De zuivelprijzen zijn gestegen, en omdat kaas meer
oplevert dan boter, gaat er meer melk naar jawel kaas. Hier kunnen supermarkten
natuurlijk meer
geld aan verdienen, omdat de
prijzen van kaas hoger liggen dan boter.
Dus geef de supermarkten eens ongelijk. Minder boter op de markt betekent
hogere prijzen. Lekker dan.
Eieren zijn
goedkoper
Klein
lichtpuntje: de prijs van eieren is in vergelijking met vorig jaar met zo’n 6%
gedaald. Maar wacht nog even met juichen, want de prijs kruipt alweer omhoog.
De vraag is groot, het aanbod beperkt, en de vogelgriep helpt ook niet mee. Je
moet nog even genieten van de goedkope eieren nu het nog kan.
Brood is zowat
het enige product dat z’n prijs heeft weten te behouden. Waarom? Omdat
supermarkten weten dat jij precies weet wat een halfje wit moet kosten. Daar
gaan ze dus liever niet aan sleutelen.
De paasstol,
zo’n ding dat je maar één keer per jaar eet, maar dan ook meteen goed is 7%
duurder dan vorig jaar. Geen ramp, maar toch weer een extra eurootje richting
de kassa.
Chocoladepaaseitjes
zijn absurd duur
Het belangrijkste
van
Pasen? Dat zijn natuurlijk de chocoladepaaseieren. Voor een kilo paaseitjes
betaal je dit jaar gemiddeld €22. Jep. Tweeëntwintig euro. Dat is een stijging
van 28% ten opzichte van vorig jaar. En sinds 2021 zijn de prijzen zelfs met 50
tot 70 procent gestegen. De oorzaak? Cacao is mega duur geworden, mede door
slechte oogsten in Afrika.
Uit onderzoek
van branchevereniging VBZ blijkt dat een kwart van de bijna 4500 ondervraagden
daarom dit jaar minder paaseitjes koopt. Snappen we. En als ze dan toch in het
mandje belanden, dan gaan we lekker oldschool: melk, puur, wit en hazelnoot.
Geen matcha, geen karamel-zeezout-dadel-limoen fancy gedoe. Gewoon klassiek.
Daar houden we van.
Houdt het
gezellig met Pasen
Dus, mocht je
tijdens het paasontbijt met je schoonfamilie even in de verleiding komen om het
over geld te hebben… niet doen. Houd het gezellig, smeer een croissantje, tik
een eitje, en blijf ver weg van prijsdiscussies. Want Pasen draait uiteindelijk
om samenzijn, niet om inflatie. Fijne
Pasen, en succes met het inhouden bij de
paaseitjes. Of niet ze staan er natuurlijk niet voor niks.