Dit zijn de paasproducten die gestegen of gedaald zijn

20 apr , 9:00 Entertainment
depositphotos 188190928 xl
Daar is hij weer. Misschien wel het gezelligste ontbijt van het jaar, het paasontbijt. Gezellig met je familie of schoonfamilie aan tafel. Croissantjes in de oven, verse eitjes op tafel en de geur van koffie zweeft door het huis. Even lekker ontspannen, toch? Nou ja, behalve voor je portemonnee. Want die zit dit jaar in de stress. Ja hoor, we zijn weer een jaartje verder en dus ook een paar euro lichter. Maar hoeveel duurder is dat paasontbijtje nou echt geworden? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Volgens de Rabobank ben je dit jaar gemiddeld €3,72 per persoon meer kwijt aan je paasontbijt. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Auw. En wat zijn dan de grootste prijsboeven? Sinaasappelsap, roomboter en hoe kan het ook anders de paaseitjes.

Sinaasappelsap is niet meer te betalen

Voor een simpel glaasje sinaasappelsap betaal je dit jaar gemiddeld €0,75. Een stijging van maar liefst 25%. Waarom? Nou, begin 2024 werd sinaasappelsap al duurder door een ‘bijzondere verbruiksbelasting’ op niet-alcoholische dranken. En daar bovenop kwam nog een aanbodtekort, zegt Sebastiaan Schreijen, supermarktanalist. Slechte oogsten, met name in Brazilië, hebben het sap letterlijk uit de markt geperst.
Ook roomboter doet een duit in het zakje. De zuivelprijzen zijn gestegen, en omdat kaas meer oplevert dan boter, gaat er meer melk naar jawel kaas. Hier kunnen supermarkten natuurlijk meer geld aan verdienen, omdat de prijzen van kaas hoger liggen dan boter. Dus geef de supermarkten eens ongelijk. Minder boter op de markt betekent hogere prijzen. Lekker dan.

Eieren zijn goedkoper

Klein lichtpuntje: de prijs van eieren is in vergelijking met vorig jaar met zo’n 6% gedaald. Maar wacht nog even met juichen, want de prijs kruipt alweer omhoog. De vraag is groot, het aanbod beperkt, en de vogelgriep helpt ook niet mee. Je moet nog even genieten van de goedkope eieren nu het nog kan.
Brood is zowat het enige product dat z’n prijs heeft weten te behouden. Waarom? Omdat supermarkten weten dat jij precies weet wat een halfje wit moet kosten. Daar gaan ze dus liever niet aan sleutelen.
De paasstol, zo’n ding dat je maar één keer per jaar eet, maar dan ook meteen goed is 7% duurder dan vorig jaar. Geen ramp, maar toch weer een extra eurootje richting de kassa.

Chocoladepaaseitjes zijn absurd duur

Het belangrijkste van Pasen? Dat zijn natuurlijk de chocoladepaaseieren. Voor een kilo paaseitjes betaal je dit jaar gemiddeld €22. Jep. Tweeëntwintig euro. Dat is een stijging van 28% ten opzichte van vorig jaar. En sinds 2021 zijn de prijzen zelfs met 50 tot 70 procent gestegen. De oorzaak? Cacao is mega duur geworden, mede door slechte oogsten in Afrika.
Uit onderzoek van branchevereniging VBZ blijkt dat een kwart van de bijna 4500 ondervraagden daarom dit jaar minder paaseitjes koopt. Snappen we. En als ze dan toch in het mandje belanden, dan gaan we lekker oldschool: melk, puur, wit en hazelnoot. Geen matcha, geen karamel-zeezout-dadel-limoen fancy gedoe. Gewoon klassiek. Daar houden we van.

Houdt het gezellig met Pasen

Dus, mocht je tijdens het paasontbijt met je schoonfamilie even in de verleiding komen om het over geld te hebben… niet doen. Houd het gezellig, smeer een croissantje, tik een eitje, en blijf ver weg van prijsdiscussies. Want Pasen draait uiteindelijk om samenzijn, niet om inflatie. Fijne Pasen, en succes met het inhouden bij de paaseitjes. Of niet ze staan er natuurlijk niet voor niks.
Delen met
Ook interessant