Voor de kust van Belize ligt een gigantische sinkhole. De enorme plas water is zo’n 300 meter in doorsnee en 124 meter diep. En het is juist dat laatste wat interessant is. Veel mensen vragen zich namelijk af wat er toch op de bodem van de Great Blue Hole te vinden is. Net als die mensen vraag jij je ook vast regelmatig af wat er verscholen zit in grote, diepe gaten.
Om erachter te komen wat er op de bodem van dit werelderfgoedstekkie te zien is, bracht Richard Branson een bezoekje aan de bodem. De duik deed Branson mede voor de actie Ocean Unite, waarmee ze aandacht willen vragen voor de bescherming oceanen wereldwijd. Specifiek voor de wateren rond Belize willen ze bepaalde visnetten laten verbieden.
Al kwam Richard geen visnetten tegen in de
sinkhole . Wel plastic. Des te meer reden om de wateren wereldwijd nog beter te beschermen tegen dit onverteerbare kwaad. Onderwater kwam Richard ook een grottenstelsel tegen. Het bijzondere hieraan is dat dit grottenstelsel ooit op het droge gevormd is door de natuur. Is die hele grot de
zee in geflikkerd dan? Nee, dat niet. Het is een gigantische waterspiegelstijging van 10.000 jaar geleden die ervoor heeft gezorgd dan de boel nu onder water ligt. Volgens Richard een pijnlijke reminder dat we dit risico vandaag de dag niet mogen negeren.
Dodelijke laag
Dieper in de sinkhole stuitte Richard op een dikke, giftige laag zwavelwaterstof. De ontdekkingsduiker verwachtte hier geen dieren meer aan te treffen. Toch kwam ‘ie een paar onfortuinlijke krabben en andere kleine zeebeesten tegen in de giftige laag zijn gedonderd en al gauw zonder zuurstof kwamen te zitten. Dat geeft de trip dan toch plots een donker randje, maar ja, nu weten we wel wat er op de bodem van de Great Blue Hole te vinden is.