Sinkhole laat oppervlakte zo groot als Schotland verdwijnen in Antarctica

Redactie 12 okt 2017 Entertainment

Je hebt vast wel eens van die bizarre beelden voorbij zien komen waarin een auto of zelfs een huis ineens de grond in wordt getrokken. Deze verschijnselen noemen ze ook wel sinkholes. Een sinkhole ontstaat wanneer de grond boven een al bestaande grot ineens instort.

Heftig dus, dat huizen, auto’s en personen zomaar de grond ingezogen kunnen worden. Stel je dit eens voor met de oppervlakte van Schotland. Héél onwaarschijnlijk, denk je. Maar dit is toch écht gebeurd in Antarctica.  Even ter illustratie, Schotland heeft een oppervlakte van ruim 80.000 vierkante kilometer.  Zo’n massive stuk grond is dus zomaar de diepte in gezogen en “verdwenen”.  Dat is dus, ruim 365 keer Amsterdam of twee keer heel Nederland. Wetenschappers noemen zo’n enorm verdwenen gebied een polynya.

Foto: MODIS-AQUA via NASA WORLDVIEW

Gelukkig gaat het in dit geval om kilometers ijs, waar geen mensen te vinden zijn. Maar toch, zulke natuurverschijnselen betekenen weinig goeds voor de toekomst van onze geliefde aardbol. Onderzoekers zijn flink in de weer om de oorzaak van dit gigantische “verdwijngat” te achterhalen. Doordat het gebied zo afgelegen is, is er nog weinig onderzoek op deze ijsvlaktes gedaan.

Sommigen geven de klimaatverandering de schuld. Professor Moore vindt dat deze uitspraken ongegrond zijn, en dat men moet wachten op onderzoek. Céline Heuzé, een oceanoloog van de Universiteit van Gothenburg laat weten: “We hebben geen idee wat er gaande is, op dit moment moeten expedities naar deze gebieden ver van tevoren gepland worden en we moeten dit heel secuur aanpakken.”

Het duurt dus nog even voordat we een verklaring voor dit bizarre verschijnsel hebben. Waarschijnlijk zijn het gewoon aliens geweest die hun ruimteschip op het ijs parkeerden waardoor dat gedeelte smolt. Sounds legit, toch?

Foto: Pixabay

LadBible

Reageer op artikel:
Sinkhole laat oppervlakte zo groot als Schotland verdwijnen in Antarctica
Sluiten