Spanje wil op korte termijn het basisinkomen invoeren

07 apr 2020, 16:00 Entertainment
cashbox 1642989 1280
De Spaanse regering wil op korte termijn een basisinkomen invoeren. Daarmee zijn zij het eerste Europese land dat het basisinkomen ook echt gaat invoeren. Hiermee proberen ze de gevolgen van de corona-epidemie op te vangen.
Als het aan de regering ligt, wordt het basisinkomen permanent, dat zei de minister van Economische zaken op de tv-zender La Sexta. Het is best bijzonder dat dit gebeurt, want geen enkel ander Europees land heeft een basisinkomen. Je vraagt je vast af waarom dat eigenlijk zo is en wat een basisinkomen precies is? Gaan we je uitleggen!

Het basisinkomen

Bij een basisinkomen krijgt elke burger een vast, maandelijks bedrag van de overheid. Daar zijn geen voorwaarden aan verbonden. Het is een manier om armoede te bestrijden. Maar, waar de overheid bang voor is, is dat mensen niet meer gaan werken voor hun geld. Daar zijn ook een aantal onderzoeken naar gedaan en wat bleek: Met een basisinkomen van ruim 8000 euro per jaar, gaan we met z’n alleen 5% minder werken. Vooral moeders zullen met het basisinkomen vaker een dagje vrij nemen.

Voor- en tegenstanders

In Nederland zijn vooral de VVD en de SP een beetje sceptisch over het basisinkomen. Mensen zouden lui worden en de SP is bang dat het rijke deel van de bevolking dit plan kaapt. Logisch, maar er zijn ook genoeg voorstanders van dit plan. Actiegroepen zoals het Basic Income Earth Network (BIEN) zeggen dat mensen door het basisinkomen meer tijd zullen hebben voor dingen die hen gelukkig maakt. En daarnaast zien we steeds vaker dat robots en machines werk overneemt, dus uiteindelijk zullen er toch veel mensen zonder baan gaan zitten.

Iran

Een land dat al wel werkt met een basisinkomen is Iran. Zij voerden in 2011 het basisinkomen in voor het hele land. En, wat bleek uit onderzoek? Iraniërs gingen er niet minder op werken. Alleen Iraanse twintigers namen iets minder vaak een baan, waarschijnlijk omdat ze dankzij hun basisinkomen langer konden studeren. Iraniërs in de dienstensector gingen juist iets meer werken.
Op Italië na, is Spanje het land dat binnen Europa het zwaarst getroffen is door de uitbraak van het coronavirus. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en besloot eerder al om alle ziekenhuizen en zorgaanbieders te nationaliseren.
Delen met
Ook interessant