Artificiële intelligentie bestuurt eerste militaire vliegtuig

dec 17 2020, 20:00 Entertainment
1024px lockheed u 2s 80 1076 bb 49683903888
In een science-fictionwereld is het niet nieuw, maar in 'het eggie' is het nog vreemd. Artificiële intelligentie (AI) vloog op 15 december mee als officiële copiloot. Het vliegtuig in kwestie: een U-2 spionagevliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Niet zo maar een eerste toestel om vlieglessen mee te krijgen.

Schaakmat

De AI, met call sign ARTUµ, maakt gebruik van het programma µZero. Mocht dit programma je niet bekend voorkomen, dan is het wel geinig om uit te leggen waar het normaal gesproken voor gebruikt wordt. Het computerprogramma is onder andere populair in schaken (ja, echt) en kan videospelletjes uitspelen zonder het eerder gezien te hebben. Dat het dus ook nog eens copiloot kan zijn en het laatste woord krijgt in een team van mens en machine, is een eerste keer.

Goede side-kick

De testmissie van ARTUµ ging als volgt. Er werd een raketaanval gesimuleerd op de luchtmachtbasis van Beale. Het was aan de piloot de beurt om te kijken of er vijandige vliegtuigen vlogen, terwijl ARTUµ de controle kreeg over het zoeken naar vijandige raketlanceringen. Beide deelden dezelfde radar van het U-2 vliegtuig. ARTUµ had het laatste woord over hoe deze radar gebruikt ging worden. Gingen ze opzoek naar raketten, of gebruikten ze de radar juist ter zelfbescherming?

Goede stap voor luchtmacht

De Amerikaanse luchtmacht meldt al lange tijd moeite te hebben gehad met AI. Pas de laatste drie jaar maken ze sprongen vooruit. Niet zo gek trouwens, want als je kijkt naar Han Solo is het moeilijk om soms om te gaan met robot side-kicks. De komende tijd is de luchtmacht bezig met de relatie verbeteren tussen mens en machine. Als artificiële intelligentie namelijk alle berekeningen razend snel kan uitvoeren en kan meedenken, kan dat van onschatbare waarde zijn in oorlogssituaties.
Delen met
Ook interessant