Raak je je sleutels, portemonnee of fiets regelmatig kwijt? Ben je blij dat je kop in ieder geval vastzit aan je romp? Dan is de Apple AirTag wellicht een geschenk uit de Apple-fabriek. Voor sommigen misschien, want de AirTag kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt en daar is niet iedereen even blij mee.
De AirTag lijkt op het eerste gezicht ideaal. Door middel van de bluetoothtrackers op de tag kunnen verloren spullen worden teruggevonden met een gekoppelde iPhone. Maar het Apple speeltje is niet alleen maar handig.
Twee vrouwen eisen een schadevergoeding van Apple omdat hun ex-partners hen konden stalken door middel van de AirTag-trackers. Apple zou met de komst van de AirTag een onveilig product op de markt hebben gebracht. Volgens de dames heeft Apple te weinig veiligheidsmaatregelen genomen om stalkgedrag te voorkomen.
Regelmatig is er in crimeseries te zien hoe trackers onder auto’s worden bevestigd om zo personen te achtervolgen. Met de komst van de AirTag hoef je hiervoor geen politieagent of maffiabaas meer te zijn. Apple maakt het met hun gadget veel gemakkelijker. Een van de vrouwen die een aanklacht tegen Apple deed, vertelde dat haar ex-man de tag in haar auto had verstopt om haar locatie te kunnen achterhalen. De andere vrouw vertelde dat haar ex-man de tag in de rugzak van haar zoontje had verstopt.
Het klinkt als een gevalletje dit hadden we toch kunnen weten , maar toch is het iets minder voor de hand liggend. Apple nam vorig jaar namelijk al maatregelen om stalking door middel van de trackers tegen te gaan. Als de AirTag enige tijd niet meer in contact zou zijn met de gekoppelde iPhone, zal de tag gaan piepen. Op deze manier zouden mensen doorhebben wanneer ze worden gevolgd.
Ook heeft Android sinds vorig jaar een app waarmee Android-gebruikers een melding krijgen als er een tracker met hun meereist die niet van hen is. Ondanks de maatregelen is de tag vooralsnog dus nog niet veilig.