Heb je een nieuwe auto gekocht? Voordat je er de weg mee op mag, moet je natuurlijk een aantal zaken fixen. Bijvoorbeeld het kenteken op jouw naam laten zetten, een autoverzekering afsluiten en een APK regelen. Wij zetten de belangrijkste to do’s voor je op een rij.
First things first. Ga je een autoverzekering afsluiten , dan doe je er goed aan om eerst een paar autoverzekeringen te vergelijken. Zo ontdek je welke dekking het beste bij jouw wensen, budget en auto past. Vervolgens kun je deze eenvoudig online afsluiten.
Het is in Nederland namelijk verplicht om je auto tenminste WA te verzekeren: dat is je ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’. Logisch ook: daarmee wordt (alleen) de schade die je veroorzaakt aan andere personen of spullen vergoed. Dit is de goedkoopste verzekering die je kunt afsluiten en is meestal de voor de hand liggende keuze voor auto’s van 9 jaar en ouder.
Je kunt ook kiezen voor een Beperkt Casco autoverzekering. Daarmee ben je bovendien verzekerd tegen vervelende zaken zoals diefstal en ruit-, storm- of brandschade aan je nieuwe auto. Heb je bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht van 6 tot 9 jaar oud? Dan is dit waarschijnlijk een prima keuze voor jou.
Heb je een nieuwere auto, van minder dan 6 jaar oud? Dan is een all risk (ook wel ‘WA Volledig Casco’) verzekering geen verkeerd idee. Met zo’n autoverzekering ben je behalve al het bovenstaande ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto. (Zelfs als het je eigen schuld is).
Maar voordat je een verzekering kunt afsluiten moet je natuurlijk eerst het kenteken op je eigen naam zetten. Dat is wat ook wel het overschrijven van je kenteken wordt genoemd.
Dat kan ter plekke bij de meeste autodealers. Maar als je de auto van een particuliere verkoper overkoopt, dan kun je dit prima zelf online met je DigiD-app regelen via de website van de RDW. Liever niet online? Ga dan naar een RDW-balie of kentekenloket (bijvoorbeeld bij PostNL-punten).
Na de overschrijving is het officieel. Vanaf dit moment ben jij verantwoordelijk voor de autoverzekering, de APK en motorrijtuigenbelasting. Over die laatste punten nu gelijk meer.
Het laatste wat je moet regelen voordat we je veel rijplezier mogen wensen? Een Algemene Periodieke Keuring (APK) en motorrijtuigenbelasting.
Op de website van RDW vind je wanneer en hoe vaak een APK-keuring nodig is. Koop je een tweedehands auto? Check dan bij de verkoper tot wanneer de huidige APK loopt. Tijdens deze keuring (laat deze doen bij een RDW-erkend bedrijf!) wordt je auto gecheckt op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Ook geef je dan de kilometerstand van je auto door. Zorg dat je altijd een geldig APK-keuringsrapport op zak hebt. Zo ben je verzekerd voor eventuele schade die je oploopt én riskeer je hiervoor geen boete.
Nu alleen nog de wegenbelasting. Want vanaf het moment dat de auto op je naam staat, ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Dat is in het geval van een nieuwe auto vanaf de afgiftedatum van je kentekencard. Bij een tweedehands auto betaal je belasting vanaf de aankoopdatum.
En that’s it: je bent klaar om te rijden!