Prototype Bugatti EB110 Super Sport uit 1993 voor miljoenen onder de hamer

Er wordt weer iets zieks geveild hoor! Met dit keer niets minder dan de mega zeldzame Bugatti EB110 Super Sport Prototype uit 1993. Een wagen die hoe dan ook hoge ogen gaat gooien tijdens de komende veiling van RM Sotheby’s in New York 2023. Deze schoonheid is een van de twee laboratoriumchassis en men hoopt er zo’n 3.400.000 dollar mee op te halen.

De Bugatti EB110 Super Sport Prototype staat schouder aan schouder met legendes als de McLaren P1 uit 2015 en de Porsche 918 Spyder uit 2015, allemaal klaar om vanaf vandaag, vrijdag 8 december, onder de hamer te gaan. Voor de autoliefhebber een droom die uitkomt!

Foto: RM Sotheby’s

Visie

We nemen je mee naar de eind jaren tachtig, toen het merk Bugatti een comeback maakte. De Italiaanse ondernemer Romano Artioli had een visie. Uit deze visie ontstond de Bugatti EB110 GT en zijn krachtige broer, de EB110 Super Sport.

Wonder van de jaren ‘80

Dit juweeltje van Bugatti, vernoemd naar de 110e verjaardag van Ettore Bugatti, was een wonder van zijn tijd. Hij was gebouwd op een koolstofvezelchassis van Aérospatiale en beschikte over een 3,5 liter quad-turbo V-12-motor gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De GT pompte 553 pk, terwijl de Super Sport een vermogen van 603 pk opleverde, waarmee hij in slechts 3,2 seconden van 0 naar 60 reed en een topsnelheid van 350 km/uur behaalde. Over een beest gesproken!

Foto: RM Sotheby’s

Ster van de show

Dit is de ster van de show: Chassis PCD39006, het prototype dat RM Sotheby’s voor het oprapen legt. Dit scheurijzer begon als koolstofvezelframe voor homologatietests, maar werd al snel een cruciaal onderdeel van het verfijnen van de EB110 Super Sport. Hij onderging een aantal serieuze upgrades, waarbij hij overschakelde van tweewielaandrijving naar vierwielaandrijving en problemen met de brandstoftoevoer oploste met een dubbeltanksysteem.

Foto: RM Sotheby’s

Unieke bak

Dit prototype lijkt op de onbezongen held van Bugatti, met unieke accenten zoals een motorkap van koolstofvezel en een aangepaste versnellingspook op basis van feedback van klanten en technische uitdagingen. Het is door de wringer gegaan, het bedienen van Bugatti in moeilijke financiële tijden, en daarna wat liefdevolle aandacht krijgen van Dauer Racing, de EB110-experts.

Foto: RM Sotheby’s

Stukje autogeschiedenis

Na de rondes in Europa te hebben gemaakt, prijzen te hebben gewonnen en de aandacht te hebben getrokken op evenementen, is hij eindelijk geland in de VS. En let op: hij heeft nog maar 3.000 kilometer op de teller staan. Dit zeldzame EB110 Super Sport Prototype, met een Grigio Metallic-afwerking over de Blu Scuro-bekleding, ligt voor het oprapen en het bieden begint vandaag op de officiële site van RM Sotheby. Als je nog eens 3.4 miljoen dollar over hebt, kun je misschien een stukje autogeschiedenis bemachtigen!

Reageer op artikel:
Prototype Bugatti EB110 Super Sport uit 1993 voor miljoenen onder de hamer
Sluiten