Waarom 2020 een heel belangrijk jaar voor de Bitcoin wordt

De tijd dat de koersstijgingen van bitcoin breed werden uitgemeten op TV lijkt lang geleden en ook in 2019 las of zag je er amper wat over in de mainstream media. Niet zo gek misschien, de eerste helft van 2019 was bitcoin bezig met een herstel en ondanks de piek in juni, was de tweede helft van dat jaar voor veel mensen niet zo spannend. Toch is er afgelopen jaar veel achter de schermen gebeurd; ontwikkelingen die niet direct effect hebben op de koers, maar wel het fundament van Bitcoin en andere cryptocurrencies versterken. Bedenk je daarbij – om maar een dwarsstraat te noemen – dat de Bitcoin halving dit jaar plaatsvindt en we hebben genoeg materie om te speculeren over de toekomst. Maar wat houdt die halving in en waarom verwacht men dat dit effect gaat hebben op de prijs? We leggen het je hieronder uit en vertellen waarom het wellicht een goed moment is om te kopen.

Wat deed de koers in 2019?

Goed, eerst maar eens even terugblikken. Wie de koers van de moeder aller cryptocurrencies in 2019 ook maar een beetje heeft gevolgd weet dat vorig jaar een heuse achtbaan was met ups en downs. We begonnen 2019 met een koers van ongeveer $3.750 en drie maanden lang kabbelde de koers ongeveer rond dat niveau. In april kwam bitcoin dan toch van de grond en in de tweede week van juni begon een flinke run die de koers uiteindelijk omhoog stuwde naar een yearly high van ongeveer $13.800. Nadat we de $14.000 bijna kietelden verloor bitcoin flink wat aan waarde, en ondanks de flinke prestatie van het eerste halfjaar was het sentiment in het tweede deel van 2019 niet meer hetzelfde. Niet heel vreemd, want als je uitzoomt op de koersgrafiek is overduidelijk dat de algehele trend omlaag was. Hoewel we wat mooie oplevingen zagen in augustus en oktober, sloten we het jaar af met een koers van ongeveer $7.300. Hoe staan we er nu voor? Op moment van schrijven gaat een hele bitcoin voor zo’n $8.500 over de toonbank.

De Bitcoin halving

Als je het nieuws omtrent Bitcoin een beetje volgt dan ben je er vast van op de hoogte: dit jaar staat in het teken van de de zogenaamde halving. De halving houdt in dat de beloning die bitcoin miners ontvangen voor het minen van blocks op de Bitcoin blockchain zal worden gehalveerd. Nu ontvangt een miner nog 12,5 bitcoin voor elk block dat wordt gemined, maar in mei zal deze beloning halveren naar 6,25 bitcoin. “Spannend zeg” hoor ik je denken, maar vergeet niet dat – als het verleden iets zegt over toekomstige gebeurtenissen – de halving zou kunnen leiden tot een flinke stijging van de koers. De aanstaande halving is namelijk de derde voor Bitcoin en de voorgaande twee hebben toentertijd voor een goede groeispurt gezorgd.

Tuurlijk behoeft dit wat uitleg, want wat heeft de halvering van de beloningen voor miners te maken met de koers van de digitale munt? Laten we een belangrijk grondbeginsel van Bitcoin aanhalen. In tegenstelling tot het fiatgeld waarmee het gros van ons boodschappen koopt en de huur van betaalt is er een maximaal aantal bitcoin dat ooit zal bestaan. Geld zoals jij en ik dat kennen wordt bijgedrukt, maar van bitcoin zullen er nooit meer dan 21 miljoen in omloop zijn. Dit maakt bitcoin vanzelfsprekend zeldzaam en hier kan niemand aan tornen. Deze schaarste gecombineerd met het plaatsvinden van een halving houdt simpel gezegd in dat er minder bitcoins op de markt komen en het aanbod steeds kleiner wordt. Als het aanbod steeds kleiner wordt en bitcoin steeds populairder, dan zal de verhouding tussen vraag en aanbod hoogstwaarschijnlijk wederom te prijs opdrijven.

Meer positieve geluiden

Als we iets zinnigs willen zeggen over het effect van de halving op de koers van bitcoin, dan staat de halving uiteraard niet op zichzelf. Wie het internet afstruint komt meer argumenten tegen voor een positief koersverloop. Zo beweegt er in tijden van politieke spanning meer geld naar bitcoin en neemt ook de instroom van institutioneel geld bijvoorbeeld toe.

De koers van bitcoin maakte een aardige pump mee toen eerder in deze maand de politieke onrust tussen Amerika en Iran een hoogtepunt bereikte. Toen diezelfde situatie enigszins kalmeerde zagen we ook dat de waarde van bitcoin weer daalde. Hiermee lijkt het erop dat bitcoin wordt gezien als een veilige haven om waarde in op te slaan in economisch roerige tijden. Toch niet zo gek, dat bitcoin vaak wordt bestempeld als het digitale goud.

Dan is er de instroom van institutioneel geld die stijgt. In de afgelopen maanden is de interesse in bitcoin derivaten toegenomen, en daarmee ook het volume van deze financiële producten waarmee wordt gehandeld. Wellicht heb je het zelf al voorbij zien komen, het langverwachte Bakkt met haar bitcoin futures contracten, heeft al meerdere keren gerapporteerd dat het handelsvolume blijft stijgen.

Wat ons precies staat te wachten dit jaar blijft natuurlijk gissen, maar de verwachtingen lijken positief. Het geheel maakt het geen gek idee om bijvoorbeeld wat bitcoin te kopen bij cryptocurrency-handelsplatform SATOS en te kijken wat je er later dit jaar voor terug kan krijgen!

 

Reageer op artikel:
Waarom 2020 een heel belangrijk jaar voor de Bitcoin wordt
Sluiten