Nederhop-classic ‘Winne Zonder Strijd’ viert 10-jarig jublieum

redactie 14 mrt 2019 Entertainment

De Nederlandse hiphop scene was in 2009 in topvorm. Fresku brak door met Twijfel, Rico, Sticks en Typhoon bundelden hun krachten als de Fakkelbrigade, en Zwart Licht debuteerde met Bliksemschicht. Als klap op de vuurpijl was er dan ook nog Winne. De Rotterdamse rapper dropte zijn langverwachte debuutalbum Winne Zonder Strijd 10 jaar geleden op 13 maart 2009.

Winne Zonder Strijd

 

De hype was dan ook zorgvuldig opgebouwd. Nadat Winne te horen was op Eigen Wereld van Opgezwolle was iedereen benieuwd naar meer. Een jaar later kwam hij met zijn eerste EP: Onoverwinnelijk. Een debuutalbum liet echter lang op zich wachten, maar in 2009 werd het geduld eindelijk beloond. Winne Zonder Strijd kwam uit en werd vernoemd naar het handboek van Generaal Sun Tzu. De plaat werd een instant classic. Met tracks als W.I.N.N.E, Lotgenoot en Alles Wat Ik Wil viel er niet te ontkomen aan de rapper met Surinaamse roots. In die tijd was het een stukje lastiger om goed je brood te verdienen als Nederlandse rapper. Het maakt het dan ook extra indrukwekkend dat zijn album direct de albumtop 100 binnen knalde op een solide 11e plek.

Eerbetoon aan Feis

Vorig jaar spraken we nog met Winne over zijn nieuwste album: Oprecht door Zee. Dat interview moet je ook zeker even checken als je hem nog niet gezien hebt! Je leest het hier. In het interview heeft hij het ook nog over zijn met nieuwjaar tragisch overleden vriend Feis. Deze rapper was toen nog in leven en werd door Winne genoemd als zijn favoriete rapper. ‘Hij heeft een unieke stem, is tekstueel heel erg sterk en is heel erg eigen. Misschien ben ik bevoordeeld omdat het een van mijn beste vrienden is, maar hij is mijn favoriet.’ Vandaag besloot Winne deze veel te vroeg overleden topper te eren met een grote tattoo op zijn onderarm:

View this post on Instagram

Hij verdient alle eer en meer. #superman #ecktuh #feisforever

A post shared by Winston Bergwijn 33 (@winne_ecktuh) on

Reageer op artikel:
Nederhop-classic ‘Winne Zonder Strijd’ viert 10-jarig jublieum
Sluiten