We spraken hiphoplegende Winne over zijn nieuwe album en de Nederlandse hiphopscène

Redactie 14 aug 2018 Entertainment

Het debuutalbum van de Winne is in onze ogen een van de beste Nederlandse hiphopalbums aller tijden. De Rotterdamse rapper liet ons alleen wel heel erg lang smachten naar een vervolg, want nu, negen jaar later, is het pas tijd voor zijn tweede album. Wij spraken Winston Bergwijn aka Winne over wat hij allemaal heeft uitgespookt de afgelopen jaren, de ontwikkeling van de Nederlandse hiphopscène en natuurlijk over zijn veelbelovende nieuwe plaat Oprecht door Zee.

Hoe vaak heb je de vraag moeten beantwoorden wanneer je nieuwe album komt?
Haha, als ik voor elke keer dat die vraag gesteld is een euro had gekregen dan was ik nu rijk geweest. Abnormaal vaak, maar het heeft ook wel effe geduurd.

Dan stellen wij ‘m ook gewoon nog een keer: waarom heb je iedereen zo lang laten wachten?
Ik heb daar geen concreet antwoord op. Ik heb er zelf ook vaak over nagedacht. Het heeft deels te maken met dat ik de urgentie niet voelde. Voor een ander gedeelte met dat ik niet gefocust genoeg was om iets af te maken. Daarnaast heb ik gewoon heel veel leuke dingen gedaan. Er zijn jaren geweest waarin ik heel veel gereisd heb en mede daardoor ook niet toekwam aan een langere periode focussen op het maken van een album.

Waar ben je allemaal geweest?
Oef, ik ben in India geweest. Verder Hong Kong, Suriname, Aruba, Afrika, Schotland, Zwitserland en elk jaar wel in Amerika. Het was niet zo dat ik maanden achter elkaar op reis was, maar telkens was ik een paar weken weg. Mijn favoriete bestemming is New York. Ik ben hiphopliefhebber en het is hiphopstad nummer 1. Verder is het een bruisende stad die niet stopt met leven en waar heel veel te ervaren is.

“Grateful, i know the difference between plenty and nothing”

A post shared by Winston Bergwijn (@winne_ecktuh) on

Waarom was de focus er nu wel om een album te maken?
Dat is een hele bewuste keuze. Ik had wel zoiets van: Als je het nog een keer wil doen, dan moet je het wel nu gaan doen. Ik voelde de drang weer om dingen te delen. Sommige artiesten zijn alleen bezig met het pleasen van hun fans, dan gaat het meer om opleveren. Bij mij heeft muziek maken een intrinsieke motivatie, ik moet me eerst goed voelen. Daarnaast moet ik ook nog een keer de wil hebben om erop uit te gaan en in die rollercoaster te stappen. Ik ben nu weer ready voor die rollercoaster.

Kun je ons even meenemen in die rollercoaster?
In het maakproces loop je tegen dingen aan. Specifieke dingen als dat je maandenlang op een persoon moet wachten tot hij tijd heeft om mee te werken of dat de computer crasht en je weer van vooraf aan moet beginnen. Als het album eindelijk klaar is dan ga je het delen met de wereld. Je moet promo doen, interviews en je gaat shows doen. Dit is weer een andere achtbaan. Het is een heel spannend ritje, want je weet niet wanneer je over de kop gaat of in de kurkentrekker terechtkomt. Het is nou niet dat ik er voor het eerst inzit, dus ik ben nu veel meer bewust van waar ik me in die rollercoaster bevindt en kan me ook beter voorbereiden. Het is heel spannend, maar heel erg leuk. Voorheen was de spanning soms ook wel eens zo erg dat het niet meer leuk was.

Wanneer staat de release gepland?
17 augustus komt het album online met een derde video. Daarna komen er nog een aantal video’s. De kick-off van het eerste deel van de tour is op 14 september in Annabel in Rotterdam. Daarna zal ik die show tot eind oktober spelen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Zwolle en Gent. In 2019 hoop ik langs alle andere poppodia te kunnen gaan.

Is er een overkoepelend thema in dit album?
Het album heet Oprecht door Zee. Dat heb ik zo genoemd, omdat ik de wereld zie als een wilde zee. Als je niet bij de les blijft dan kom je in een stroming terecht die niet voor jou bestemd is. Dit is mijn manier van door die zee bewegen. Dat is rechtdoor en zo oprecht mogelijk.

Op je single ODZ herken ik gelijk weer die oude Winne vibes. Sterke teksten die ergens over gaan verstaanbaar worden gerapt op een vette beat. Kunnen we dat ook bij de rest van het album verwachten?
Dat is wat je kan verwachten op het album. Traditionele hiphop. Ik ben heel dicht bij de kern gebleven. Ik probeer niet mee te gaan met een nieuwe wave, maar ik heb ook niet geprobeerd om opnieuw te maken wat ik voorheen deed.

Hoe kom jij tekstueel zo sterk?
Als kind heb ik veel gelezen en dat heb ik altijd leuk gevonden. Op de bassischool schreef ik altijd gedichtjes waarvan ik complimenten kreeg van mijn juf.  Daarna ben ik ermee gekapt en heb ik heel lang niks geschreven. Totdat ik rapmuziek ontdekte en er verliefd op werd. Ik heb heel veel naar rappers geluisterd en ze bestudeerd zonder dat ik het doorhad. Toen ik op het punt stond om zelf te gaan schrijven, besefte ik dat ik alle tools die ik nodig had onderweg had vergaard. Vanaf dat moment kon ik opeens teksten schrijven.

Winne
Foto: Piet Oosterbeek

Je rapt voor het eerst in het Surinaams. Hoe heb je dat ervaren?
Daar is niet heel veel denkwerk aan vooraf gegaan. Ik had een bepaald concept in mijn hoofd en was op zoek naar de muziek ervoor. Ik heb wat gepitcht bij de producer en hij heeft muziek gemaakt die ik in gedachte had, daarna heb ik in heel rap tempo de tekst geschreven. Mijn Surinaams is allesbehalve perfect. Toen ik het terugluisterde, hoorde ik ook echt wel van: Oké, dit is echt een Nederlander die in het Surinaams rapt, maar het is wel heel integer en echt. Ik vind het daarnaast extra tof, omdat hij de afgelopen weken op nummer 1 stond in de Surinaamse charts.

Ben je bekend in Suriname?
Je komt wel mensen op straat tegen die je herkennen, een fotootje willen maken of een krabbeltje willen. Ik was een hele tijd niet in Suriname geweest, maar vorig jaar ben ik er drie keer in een halfjaar geweest. Ik denk dat de populariteit wel omhoog gaat door die single. Ik ben mijn eigen label begonnen en Melissa Lopes, een van mijn artiesten, had haar eerste boeking in Suriname. Ik kon en mocht mee om dat in goede banen te leiden. Toen heb ik wel tegen mijzelf gezegd: Binnen nu en niet al te lang wil ik terug om zelf shows te spelen. Ik hoop van harte dat ik daar eind dit jaar mag optreden.

Welke samenwerkingen kunnen we op je album verwachten?
Ik heb Fresku op het album waar ik heel trots op ben, omdat ik al sinds 2010 muziek met hem maak. Verder blaast Candy Dulfer een outro, Josylvio vind ik heel erg tof en is te horen, ik heb een hele toffe track met Jayh en er is ook nog een song samen Emms van Broederliefde. Maar het meest bijzondere is misschien wel dat mijn moeder op het album staat. Zij doet een interlude bij de Surinaamse track Winti.

Wat mooi! Wat is je favoriet track van het nieuwe album?
Dat wisselt de hele tijd. Op mijn vorige album staat het nummer Lotgenoot, dat heb ik voor vrienden geschreven en gaat over vriendschap. Op het nieuwe album staat Schoonheid, dat kun je er een beetje mee vergelijken. Ik wilde altijd al iets voor mijn moeder schrijven. Ik ben begonnen met een couplet voor mijn zusje, het tweede couplet voor mijn broertjes en het derde couplet wijd ik aan mijn moeder. Overigens heb ik dit wel geschreven met in het achterhoofd dat mijn vader nog een aparte verse of liedje krijgt. Het is een song waar ik heel graag naar luister omdat het letterlijk heel dichtbij me staat omdat het gaat over het gezin waarin ik ben opgegroeid.

Vrijdag 17.8.2018 Oprecht Door zee

A post shared by Winston Bergwijn (@winne_ecktuh) on

Lijkt me best emotioneel ook.
Sommige dingen zijn in het dagelijks leven moeilijk om te zeggen. Sommige mensen zeggen niet snel ‘Ik hou van je’. Ik wel, maar dat ben ik. Het toffe van muziek maken is dat dit een manier is om dat soort moeilijke dingen te zeggen en vast te leggen, zodat iemand dat kan luisteren wanneer hij of zij dat zelf wilt. Ik zeg dat ook letterlijk tegen mijn zusje: Als het tegen zit, zet dan deze track op en weet dat ik er altijd voor je ben. Muziek kan je net dat duwtje in de rug geven of een hart onder de riem steken.

Welke beat vind je het hardst op je nieuwe plaat?
Ik vind het moeilijk om een te kiezen. Ze raken allemaal iets anders in je. Het is geen album waarmee de clubs ontploffen, maar er staan wel allemaal tracks op die mensen op repeat gaan zetten. Dat is voor mij veel belangrijker. Het is luistermuziek, vibemuziek. Met muziek kun je van ziel tot ziel communiceren. Als ik zelf muziek luister dan lijkt het soms alsof een liedje speciaal  voor mij is geschreven. Of je krijgt een sneak peak van het leven of de gedachtegang van de artiest. Er staan wel een paar van dat soort tracks op een album. Persoonlijk vind ik dat de mooiste muziek.

Wat vind je dat jou onderscheidt van andere Nederlandse hiphopartiesten?
Ik ben ouder, haha. Wijzer ook ja. En ik durf heel dichtbij de kern te blijven. Ik maak niet muziek om populair te zijn. Ik maak niet muziek omdat ik de meest gestreamde artiest wil zijn of op nummer 1 binnen wil komen. Ik maak muziek omdat ik er zelf blij van word.

Winne
Foto: Piet Oosterbeek

In hoeverre heb jij de Nederlandse hiphopgame zien veranderen in de tijd tussen je eerste album in 2009 en je nieuwe album negen jaar later?
Ja heel erg. Eigenlijk wel 180 graden. In de tijd van mijn eerste album waren er lang niet zoveel oren en ogen. Dat zie je in views, streams en algemene populariteit van het muziekgenre. Hiphop als genre domineert de album top 100. We worden overal serieuzer genomen, want mensen nemen cijfers serieus. Daardoor is de muziek ook veranderd, want mensen zien wat er allemaal mogelijk is. In een paar jaar rappen kun je letterlijk rijk worden. Mensen zijn ook muziek gaan maken met die reden. Artiesten moeten door het grote aanbod tegenwoordig ook heel erg luid zijn om gehoord en gezien te worden. In mijn tijd had je max twee of drie handen vol met goede rappers. Nu is er een overkill aan artiesten.

Mensen kennen je ook van de legendarische aflevering met Henny Vrienten in Ali B’s op Volle Toeren. Welke twee Nederlandse artiesten zou jij op die manier wel eens aan elkaar gekoppeld willen zien worden?
Ik ben heel erg fan van Eefje de Visser. Ze heeft een hele aparte benadering van muziek en haar stemgeluid vind ik heel bijzonder. Ze heeft ook teksten die ik in eerste instantie niet begrijp, maar wel heel erg boeien. Ik denk dat ik haar aan Ares zou koppelen. Ares hecht heel veel waarde aan tekst en hij is heel allround. Hij kan zingen, rappen en is iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is en dat gevoel heb ik bij Eefje ook. Als je die twee in de studio zet dan kan het kan niet anders of daar zou iets moois uit voortkomen.

Wie vind jij de beste Nederlandse rapper van dit moment?
Feis. Hij heeft een unieke stem, is tekstueel heel erg sterk en is heel erg eigen. Misschien ben ik bevoordeeld omdat het een van mijn beste vrienden is, maar hij is mijn favoriet.

Je noemde het eerder al even tussen neus en lippen door, maar je bent je eigen label begonnen?
Yes, het label heet Couture 33. Dat is voortgekomen uit een droom die ik had om dat wat Kees (de Koning van TopNotch, red.) voor mij heeft gedaan, ook voor andere mensen te kunnen doen. Er zijn nu twee artiesten getekend en er staan er nog een paar op stapel, dus er komt straks een grote golf aan van nieuwe muziek. Ik heb altijd al veel begeleiding gedaan. Of het nou op de Herman Brood Academie is om les te geven aan studenten of om te sparren met andere artiesten. Een logische vervolgstap is om hier een business aan te koppelen. Als docent en artiest heb ik een heel fijn vertrekpunt, maar als ik muziek luister met Farid Benmbarek van Topnotch en zijn feedback hoor, dan besef ik dat er nog zoveel andere invalshoeken zijn die ik kan gebruiken of leren, dat ik weet dat ik goed op weg ben, maar er nog lang niet ben.

Het nieuwe album van Winne ‘Oprecht door Zee’  kun je hieronder beluisteren. 

Check hieronder zijn kersverse 101barz sessie van Winne met Feis.

Tekst: Chris Riemens
Foto’s: Piet Oosterbeek

Reageer op artikel:
We spraken hiphoplegende Winne over zijn nieuwe album en de Nederlandse hiphopscène
Sluiten